Jan's tuinboek

Onderwerp: "Nieuwe aanplantingen correct water geven"

   
Door: Jan de tuinman

hoe planten water geven

 

Nieuwe aanplantingen correct water geven: niet te veel, niet te weing…

Op warme lente- en zomerdagen zien we de grond opdrogen en de bladeren van vele planten gaan wat slap hangen. We halen tuinslang en gieter boven en gaan aan de slag om de planten water te geven. Een leuk werkje op mooie, zonnige dagen, toch is correct water geven niet zo eenvoudig als het lijkt….

Nieuwe aanplantingen hebben in het voorjaar en de zomer veel water nodig. Vooral bij bomen en struiken is de bladmassa die water verdamt veel groter dan de wortelmassa die water opneemt. Bij de minste droogte kunnen ze dus niet genoeg water gaan opnemen en moet er bijgegoten worden. Wat water sproeien met de tuinslang of met een gieter water aanrukken is vaak niet voldoende.

Te vaak wordt enkel de bovenste grondlaag wat nat gemaakt terwijl het van kapitaal belang is dat het water ook tot bij de onderste wortels geraakt.

Met oppervlakkige begieting stimuleer je ook een oppervlakkige beworteling waardoor de plant geen diepe wortels maakt en op termijn steeds problemen krijgt in droge periodes. Oppervlakkig water geven heeft dus geen zin!!

Veel beter is om minder frequent water geven maar dan wel grotere hoeveelheden, zodat het water dieper doordringt in de grond. Het is aangewezen dit altijd even te controleren. Je kan dit doen door het water eerst minstens 1 uur in de grond te laten trekken en dan met een schop of spade wat grond weg te nemen. Zo kan je controleren of de grond op een diepte van 20-25 cm. ook voldoende vochtig is.

Hoeveel water geven?

Op deze vraag kan geen eensluidend antwoord gegeven worden, dit verschilt naargelang de bodem en van plant tot plant. Als je wil nagaan of je plant voldoende water gekregen heeft moet je dat controleren met de spade zoals hierboven omschreven. 
Hierbij enkele algemene richtlijnen voor nieuwe aanplantingen:

Wanneer gieten?

 • Op hete zomerdagen: Elke dag een gietbeurt, bij voorkeur 'savonds.
 • Op zonnige lentedagen en bewolkte zomerdagen:om de 2 à 3 dagen.
 • In het voorjaar en op bewolkte wisselvallige zomerdagen: om de 3 à 4 dagen.

Hoeveel gieten?

 • Pas aangeplante vaste planten: ca. 10 liter of 1 gieter per 10 plantjes.
 • Pas aangeplante struiken en heesters: ca. 5 liter of een 1/2 gieter per plant.
 • Pas aangeplante bomen en grote struiken: ca. 10 liter of 1 gieter per boom.

Als het ondertussen voldoende geregend heeft hoeft u uiteraard niet te begieten.

Vanaf eind oktober tot eind februari zijn de planten in winterrust en regent het voldoende zodat je geen extra water moet geven.
Eventueel enkel matig water geven als de grond echt droog is bij het planten en er geen regen verwacht wordt. 

Enkele tips

De belangrijkste beperking bij het water geven is het vochtopnemend vermogen van de grond. Een kurkdroge grond zal minder makkelijk water opnemen dan een vochtige grond. Het is dan ook belangrijk om niet te lang te wachten vooraleer met water geven te beginnen.

Een kleine greppel rond pas geplante bomen en struiken maken kan een oplossing bieden tegen wegstromend water op een droge grond. Je kan voldoende water de tijd geven diep in de grond te trekken tot bij de wortels van de planten. Ook flessen waar je de bodem uitsnijdt en omgekeerd in de grond zet, of een bloempot in de grond ingraven bieden een uitkomst. Bij droogte giet je de flessen of potten vol water dat langzaam door de bodem kan opgenomen worden.

Bij grotere bomen en struiken is het aangewezen een drainagebuis mee in te graven rond de wortelkluit. Het ene uiteinde leg je onderaan de plantput, zo draai je spiraalsgewijs rond de wortelkluit en het ander einde laat je boven de grond uitkomen. Bij droge periodes kan je hierin je tuinslang plaatsen en op een rustig tempo de grond laten volzuigen met water.

Om de bodem te beschermen tegen uitdroging kan je ook een mulch- of schorslaag tussen de planten aanbrengen. Deze laag zorgt ervoor dat de grond minder snel uitdroogt. Deze houdt tevens het water vast zodat het efficiënter in de bodem kan dringen. Daarenboven heeft ze ook een onkruidwerende werking.

Tip: Dompel bij het aanplanten de wortel, kluit of pot even onder in een emmer of kuip met water. Zo geef je de planten meteen een flinke dosis vocht mee.

Algemene regel:

De grond rondom de wortelkluit van pas aangeplante planten moet steeds voor de volledige diepte van de kluit goed vochtig zijn en blijven. Controleer dit steeds even met de schop of spade, het water moet tot bij de wortels raken! De grond oppervlakkig nat maken doet meer kwaad dan goed!

Potten en bakken water geven.

Bij potten en bakken is de voorraad water per definitie beperkt. Veel meer dan in volle grond is de grond in potten onderhevig aan schommelingen van de watervoorraad in de pot. Bij echt hete zomerdagen is het nodig om desnoods meermaals per dag water te gaan geven. Planten in pot hebben op warme dagen nu eenmaal enkel het water dat je hen geeft, ze kunnen niet terugvallen op de grote voorraad grondwater zoals in de volle grond.

Ook hier geldt de stelregel dat de grond altijd vochtig moet blijven. Ga ook bij potten even wat woelen in de grond om dit te controleren.

Bij potten en bakken is het aangewezen een onderschaal te voorzien. De droge potgrond kan het water niet onmiddellijk vasthouden en het aangegoten water loopt zeer dikwijls direct door de pot heen. Een schaal zorgt ervoor dat de grond dit water alsnog kan gaan opnemen.

Wanneer en hoeveel gieten voor potten en plantbakken?

 • Op hete zomerdagen:
  • Elke dag een gietbeurt, bij voorkeur 'savonds.
  • Per pot met diameter van +- 40 cm ongeveer 5 liter.
  • In 2 of drie maal te geven zodat de kluit de tijd heeft om het water op te nemen.
 • Op zonnige lentedagen en bewolkte zomerdagen:
  • Om de 2 à 3 dagen.
  • Per pot met diameter van +- 40 cm 2 à 3 liter per pot 
 • In het voorjaar en op bewolkte wisselvallige zomerdagen:
  • Om de 3 à 4 dagen
  • Per pot met diameter van +- 40 cm +- 2 liter

Relevante artikels:

Gepost : 25 apr. 2009
Top 

Onderwerp: "Nieuwe aanplantingen correct water geven"

Wie is online
Gebruikers die dit onderwerp lezen: 1 gelogde gebruikers: 0 en gasten 1