Jan's tuinboek

Onderwerp: "Mollen in de tuin"

   
Door: Jan de tuinman

Hoe kan ik ecologisch mollen uit mijn tuin verwijderen

Gepost : 31 jul. 2008
Top 
Door: Anoniem

Onze poes heeft afgelopen nacht een mol gevangen.

Gepost : 3 aug. 2008
Top 
Door: Jan de tuinman

Hallo Philemon,


Als het probleem nog niet te ernstig is zijn sommige ecologische middelen het proberen waard. Je moet er wel zo snel mogelijk bij zijn want eens de mol een gangenstelsel ontwikkeld heeft wordt het alleen maar moeilijker. Dan moet je je meestal beroepen op de minder ecologische middelen, hierbij een overzicht:


Je kan preventief te werk gaan door bepaalde planten te gebruiken; Keizerskroon (Fritillaria imperalis) of Kruisbladwolfsmelk (Euphorbia lathyrus) zouden ondergronds een geur verspreiden die de mollen op afstand houdt.


De geurzin van de mol is zeer goed ontwikkeld, u kan hierop inspelen door bv. stukjes ajuin, knoflook of mottenballen in de gangen te steken. Of nog wat sterker: door een doek in terpentijn , ammoniak, of speciaal mollenwerend product te drenken en in de gangen te steken. Je dient dit om de paar weken te verversen.


Ook het gehoor van de (blinde) mol is zeer sterk ontwikkeld. Je kan bv. eens proberen om een flessenhals zodanig te positioneren boven een gat dat het in de wind speelt en zo een voor de mol onaangenaam geluid produceert. Efficiënter zijn de electronische mollenverjagers die met trillingen werken.


U kan de mol ook levend proberen vangen met een vangkooi en dan kan u de mol ergens ver buiten uw tuin terug loslaten. Let er wel op de kooien zeer regelmatig (max. om de 12 uur) te controleren want anders kan het dier sterven door ontbering of stress. Een alternatief is om de mol te doden met een mollenklem of met een spade als je hem ziet graven. Hangt er een beetje van af of je dit een ecologische manier vindt. In ieder geval moet u voor deze methode er op letten dat u de meest recente of meest begane oppervlakkige gangen gebruikt en steek de klem voldoende diep. Zoals iemand ook reeds aangaf in Jan’s tuinboek zijn sommige katten ook heel goede mollenvangers


Succes,


Jan

Gepost : 7 aug. 2008
Top 

Onderwerp: "Mollen in de tuin"

Wie is online
Gebruikers die dit onderwerp lezen: 1 gelogde gebruikers: 0 en gasten 1