Jan's tuinboek

Onderwerp: "Hoe water geven als je met vakantie bent?"

   
Door: Jan de tuinman

Hoe water geven als je met vakantie bent?

Water geven: allemaal goed en wel, maar hoe pak je het aan als je op vakantie vertrekt?

Een buurman met groene vingers is natuurlijk ideaal om een oogje in het zeil te houden als je op vakantie vertrekt, maar een tuinierende buur of kennis is natuurlijk niet altijd voorhanden. Je kan je ook behelpen met wat truukjes, of het werk van je buur wat verlichten om je planten van vocht te voorzien als je even op reis bent.

Bloembakken en potten:

Een goede oplossing die het de oppas heel makkelijk maakt, is een dekzeil op het terras open te spreiden en onder de randen een plank of lat leggen van ongeveer een 4- 6 cm hoog. Hierop groepeer je alle potten en bakken.

Je hebt nu als het ware een grote onderschaal voor al je potten en bakken samen. Voor je vertrekt vul je uw 'onderschaal' met water. Zo hebben uw potten en bakken meteen een voorraad voor een aantal dagen. Uw oppas heeft het ook heel makkelijk, hij of zij moet enkel de “onderschaal” dagelijks controleren en eventueel aanvullen.

Ideaal is natuurlijk uw potten en bakken groeperen en voorzien van een druppelslang die je elke dag een paar uur met een automatisch klokje laat water geven. Automatische druppelsystemen zijn niet zo duur en gemakkelijk te installeren. Met een kleine computer kunnen ze naar wens in werking treden.

In volle grond:

Planten die het afgelopen voorjaar en zelfs het vorige najaar zijn aangeplant zijn nog steeds gevoelig voor droogte. Hun wortels zitten nog niet diep genoeg om hun vochtvoorziening in droge periodes op peil te houden! In hete, droge, periodes komen zelfs jarenoude planten in de problemen.

De dagen voor je vertrekt de planten reeds goed water geven (Behalve als men veel regen voorspelt). Daarnaast kan je enkele grote flessen ondersteboven en met de bodem weggesneden naast de plant in de grond steken. Je zal ze enkele malen moeten opvullen met water voor je vertrekt want de eerste keren zullen ze snel leeg lopen. Dit kan een oplossing bieden zodat je buur niet elke dag moet komen begieten. Zijn werk wordt hiermee ook vergemakkelijkt: hij ziet meteen welke planten veel water nodig hebben: hij kent je tuin immers niet zo goed als jijzelf.

Regelmatig en voldoende water geven is hier dus de boodschap. Meer uitleg hierover vindt je in het artikel: Nieuwe aanplantingen correct water geven.

Relevante artikels:

Gepost : 27 jun. 2009
Top 

Onderwerp: "Hoe water geven als je met vakantie bent?"

Wie is online
Gebruikers die dit onderwerp lezen: 1 gelogde gebruikers: 0 en gasten 1