Online planten kopen?

Artikel geplaatst door Jan De Tuinman in:

Hoe gras zaaien?

hoe gras zaaien

 

Wanneer kan ik een gazon zaaien? Gras zaaien kan in principe het hele jaar door. Maar op voorwaarde dat de grond goed bewerkbaar en voldoende vochtig is om het zaad te doen kiemen. In zeer droge of natte omstandigheden en bij vorst kan je dus beter geen gazon zaaien. Daarom wordt ook afgeraden om gras in de winter en de volle zomer een gazon aan te leggen.

De zaden kiemen snelst bij warme en vochtige omstandigheden.
De optimale periode om een gazon in te zaaien is dan ook van half april tot half juni en in september-begin oktober bij warm en vochtig weer.
Zaai dus op een warme vochtige ondergrond om de kieming van het zaad te versnellen.

In ons wisselvallige klimaat is het moeilijk aan te geven wanneer de zaaiomstandigheden ideaal zijn om een gazon te zaaien: alle warme en vochtige periodes komen in principe in aanmerking voor de aanleg van een gazon. Zijn de omstandigheden minder optimaal moet je langer wachten vooraleer het zaad zal kiemen en zal het langer duren vooraleer je een goede, gesloten grasmat verkrijgt.

Aan de slag!

Verwijder eerst de bestaande zode of spuit ze dood met een kortwerkende herbicide. Verwijder ook alle wortels van bomen of struiken die nog in de grond zitten. Een goede voorbereiding is essentieel want een goed aangelegd gazon gaat jarenlang mee.

We starten dan met een grondige bodemverbetering. Spreidt een laag goed verteerde compost of bodemverbeteraar van ongeveer 3 cm dik over de grond open. Deze laag wordt ingespit of ingefreesd zodat de compost goed gemengd wordt met de aanwezige grond. Na het inwerken gaan we een eerste maal harken en met de rol gaan aandrukken.

Gras groeit best op een ondergrond die niet te vast maar ook niet te los is. Na het aanrollen zie je duidelijk of de grond al voldoende effen ligt. Meestal is er nog heel wat werk om de egaliseren. Hoe meer effen de grond ligt, hoe mooier het gazon.

Eerst gaan we met de schop de grond zo goed mogelijk nivelleren. Op het zicht is dit vaak een moeilijk karwei, daarom kan je de gazonrand afbakenen met een koord die je mooi op hoogte stelt. Je gaat hiervoor aan de slag met pasdarm of laser. Heb je te maken met een droge zandgrond kan je het gazon waterpas aanleggen, heb je te maken met een nattere grond of kleigrond dan voorzie je best een afschot van 1 a 2 cm per lopende meter zodat het water wat kan aflopen.

Om het eigenlijke gazon te nivelleren plaats je dan een tweede koord tussen de koord aan de rand van het gazon. Je plaatst twee piketten langs de gazonrand. Vervolgens span je een goed spannend koord tussen de twee gazonranden, zo zie je de exacte hoogte van het gazon.
Je schuift dit koord op totdat je het hele gazon gecontroleerd hebt of het mooi effen ligt. Met de hark gaan we de kleine oneffenheden verwijderen.

Eenmaal de grond mooi plat kunnen we de meststof gaan strooien en gaan zaaien. Ofwel met de hand, ofwel met een meststof-strooikar of zaaikar. Je gebruikt het beste een meststof met een hoog stikstofgehalte. Stikstof stimuleert de groei en zorgt voor een snelle opkomst. Gebruik de dosering die aangegeven is op de verpakking! Teveel mest gooien kan schadelijk zijn voor de jonge kiemplantjes.

Welk soort gazon?

Stel ook bij de aanleg van een gazon ook de vraag wat je juist van het gazon verwacht: wil je een groen biljartlaken of dient het gazon als uitwijkruimte voor vanalles en nog wat: om de kinderen te laten spelen, om een feestje te geven, eventueel om op te werken, om op te parkeren… Stem uw keuze van graszaad af op uw wensen.

Gazonzaad is steeds een mengsel van verschillende soorten gras. Er zijn dan ook gazonmengsels op de markt die afgestemd zijn op uw specifieke wensen: speelgazon, siergazon, schaduwgazon,..

Hoeveel zaad nodig?
Voor een goed resultaat zaai je 3 a 4 kg zaad per 100 vkm. Hoe meer zaad je gebruikt, hoe sneller het gazon dichtstaat, hoe minder onkruid in het gazon opkomt. De zode is dan ook steviger en sneller beloopbaar.

Na het zaaien harken we het zaad in en rollen we nog even aan. Zo komen de zaden goed in contact met de grond.

Na een tiental dagen zie je de eerste grassprieten boven komen, als het gras een 7 tot 10 centimeter hoog staat kan je voor de eerste maal gaan maaien.
Voor de eerste maaibeurt plaats je de grasmaaier in op een hoogte van 4 tot 6 cm. Zo stimuleer je de zodevorming van het gras, ook de onkruiden die samen met het gras kiemen krijgen een flinke deuk: de meeste onkruiden verdragen regelmatig maaien immers niet. Het onkruid dat samen met het gras opkomt verdwijnt meestal na een aantal maaibeurten.
Voor een chemische bestrijding van het onkruid wacht je minstens zes maand na de aanleg van het gazon.

Relevante artikels:

Log in of Registreer om te reageren of zelf een tuinvraag te stellen.

Heeft dit artikel u geholpen?