Jan's tuinboek

Onderwerp: "Het gazon eind oktober"

   
Door: Jan de tuinman

Het gazon eind oktober

De groei van het gras neemt zienderogen af. We hoeven dus niet meer elke week te gaan maaien, 1 maal om de veertien dagen kan vanaf nu volstaan. Ook de stand van de grasmaaier mag een standje omhoog. In de herfst neemt de groei van gras langzaam af, tot een temperatuur van 6° C groeit het gras nog enigszins, onder deze temperatuur valt de groei stil. Dit betekent dat het gras gedurende de winter….. lees hier verder

bijna niet groeit en dus eigenlijk alleen maar achteruitgaat. Het is dus cruciaal om je grasmat gezond de winter in te laten gaan!

Een najaarsbemesting zorgt ervoor dat je gazon nog wat krachten opdoet voor het de lange winter ingaat. Kies hiervoor een meststof met een lager stikstofgehalte dan in het voorjaar, anders vormt het gras te zachte scheuten die niet bestand zijn tegen de invloeden van de winter. Bij een goede najaarsmest ligt de nadruk op kalium, dat zorgt voor een perfecte versteviging van de grasmat naar de winter toe.

Ook een kalkbeurt moet je beslist voor de winter nog inlassen. Door te bekalken ontzuurt men de bodem, verstevigt men het gazon waardoor de mossen minder kans krijgen om te ontwikkelen. Mossen houden immers niet van kalk, kalk zal de mosgroei niet doden of verhinderen maar zorgt er wel voor dat de groeiomstandigheden voor mossen aanzienlijk verslechteren. Mossen doden kan best met ijzersulfaat of met een meststof met anti-mos.

Naarmate de herfst vordert en de maaifrequentie minder intens wordt ga je ook de maaihoogte wat verhogen. Hoe meer bladgroen hoe meer voedingsstoffen het gras kan omzetten! Deze omzetting gebeurt door de fotosynthese onder invloed van licht en dat licht is tijdens de wintermaanden nu eenmaal beperkt.

Relevante artikels:

Gepost : 18 okt. 2009
Top 

Onderwerp: "Het gazon eind oktober"

Wie is online
Gebruikers die dit onderwerp lezen: 1 gelogde gebruikers: 0 en gasten 1