Online planten kopen?

Artikel geplaatst door Jan De Tuinman in: , ,

Gazon – Ziekten en bemesting in het najaar

 

De grasmat zal in het najaar en de winterperiode veel opener worden en van kleur veranderen met als gevolg dat deze open plekken een ideaal zaaibed vormen voor mos en onkruid. Dit kan vermeden worden door gebruik te maken van een aangepaste bemesting.

Aangepaste najaarsbemesting voor het gazon is een meststof met een aandeel langzaam beschikbare stikstof een weinig fosfor en een hoog aandeel aan Kali. Een typische najaarsbemesting is de formule NPK: 14+5+21

Wat betekent dit nu? NPK staat dus voor stikstof (N), Fosfor (P) en Kalium (K). Het vertelt je het percentage van elk van deze elementen. Stikstof is goed voor de groei, fosfor en kalium zijn dan weer goed voor de ontwikkeling van bloemen en de vruchten.

Vanaf eind september moet men het gazon op het najaar voorbereiden. De bovengrondse groei van het gras vermindert, de temperatuur gaat dalen en de vochtigheid zal stijgen. Met andere woorden: het gazon zal gevoeliger zijn voor allerlei ziekten en problemen.

Ziekten die men in het najaar en de winter kan verwachten en hoe kan men ze herkennen:

Rooddraad

Deze ziekte steekt reeds de kop op als de temperatuur tussen de 16 en 24 graden ligt. Het is te herkennen als kleine gele plekjes die later bruin verkleuren. Bij nat weer ziet men een fijn spinnenweb van roze schimmeldraden. Het is een typische bladziekte waarbij de wortels gezond blijven. De voornaamste oorzaken zijn stikstof gebrek, een compacte grond en minder luchtbeweging.
–> Meer info in dit artikel: Ziektes in het gazon: Rooddraad

Dollar spot

Ook deze ziekte steekt de kop op als de temperatuur daalt tot rond 16 graden. het gazon is vol met kleine ronde dode plekken met een diameter van ongeveer 2cm (vandaar de naam ‘dollar spot’). In het centrum van die plekken droogt het gras op. Ook hier zijn de ideale omstandigheden voor die aantasting stikstofgebrek, en een viltlaag (teveel organische stof) in de bovenlaag.

Sneeuwschimmel

Deze schimmel kan ook optreden zonder dat er sneeuw gevallen is Een hoge luchtvochtigheid, teveel vilt en een te hoge of niet uitgebalanceerde stikstofgift werkt de ziekte in de hand.

Sneeuwschimmel is te herkennen als kleine plekken die nat geelbruin tot zelfs donkerbruin verkleuren. Deze ziekte kan ook snel uitbreiden over grotere oppervlakten.

Algemeen gesteld zijn de schimmelaantastingen niet alleen lelijk, maar ze zorgen ook voor een extreem verzwakte grasmat met open plekken.

Log in of Registreer om te reageren of zelf een tuinvraag te stellen.

Heeft dit artikel u geholpen?