Jan's tuinboek

Onderwerp: "Gazon-renovatie na de zomer"

   
Door: Jan de tuinman

Gazonrenovatie na de zomerdroogte.

Hete zomerdagen of lange droge periodes eisen hun tol bij vrijwel alle gazons die niet beregend worden. Sommige zien er meer uit als een geelbruine hooiweide dan als een groen biljartlaken. Toch komen de meeste van die gazons terug in orde omdat het gazon terug zal uitlopen vanuit de zode.

Wil je de natuur een handje helpen of wil je snel uw grasmat terug in orde kan je het gazon renoveren of doorzaaien.

Je verwijderd met de verticuteermachine zoveel mogelijk het vergeelde gras uit de grasmat. Beschik je niet over een verticuteermachine kan je ook met een gewone hark aan de slag. Je harkt het kapotte gras uit uw gazon, dit vergt natuurlijk wel wat spierkracht. Meestal kan u deze verticuteermachines ook wel ergens huren.

Als het vergeelde gras uit het gazon verwijderd is zaai je het gazon terug in. Je kan hiervoor minder zaad gaan gebruiken dan voor een nieuw gazon, ook de oude zode zal immers terug uitlopen. Eén á twee kilo zaad per honderd vierkante meter kan hiervoor volstaan.

Het zaad dek je af met een dun laagje (1 cm) zandgrond, fijngemalen compost of potgrond.

Als er veel putten in het gazon voorkomen kan je het afdeklaagje ook gaan platstrijken met een regel of een balkje. Zo worden alle oneffenheden in het gazon meteen weggewerkt.

Relevante artikels:

Gepost : 19 sep. 2009
Top 

Onderwerp: "Gazon-renovatie na de zomer"

Wie is online
Gebruikers die dit onderwerp lezen: 1 gelogde gebruikers: 0 en gasten 1