Jan's tuinboek

Onderwerp: "fruitbomen in container of pot"

   
Door: Jan de tuinman

Geachte mevrouw/heer,

mijn tuin bestaat uit vette, ondoorlatende zeeklei.

Dus ongeschikt voor (fruit)bomen. Ik heb nu het plan om kleine lei-fruitbomen in halve wijnvaten van ca. 70 cm doorsnede te poten.

Mijn vraag;

in hoeverre zijn deze bomen bestand tegen vorst.

Zelfs in de winter zie ik fruitbomen in containers bij de tuincentra.

Met dank en vr. gr.

P.Jansen

Gepost : 5 sep. 2008
Top 
Door: Jan de tuinman

Hallo,


Fruitbomen zijn in ons klimaat voldoende winterhard.

Planten in potten, bakken of containers zijn inderdaad gevoeliger voor vorst dan planten in volle grond. Bij volle grond zal de grond langzaam bevriezen en naarmate het vriesweer aanhoudt zal de grond steeds dieper bevriezen, dit zal echter nooit een zeer diep zijn.

Bij containerplanten kan de volledige inhoud van de pot snel bevriezen, dit wil zeggen dat ook de wortels van de plant kunnen bevriezen. Bijvoorbeeld bij nachtvorst, van pakweg - 5 graden. Als het overdag dan zonnig weer is, is het goed mogelijk dat de hele pot terug opwarmt tot een stuk boven het nulpunt. Dit is precies het probleem met containerplanten en vorst: de snelheid waarmee de grond in de pot opwarmt en afkoelt. Het doorvriezen van de wortelkluit moet absuluut vermeden worden. Dit is zo bij alle planten. Zelfs de meest winterharde bomen kunnen in pot doodvriezen.

Maar daarom moet je zeker je plannen niet opbergen, het is wel aangeraden bij zware vorst een aantal voorzorgen te nemen:

- zorg er bijvoorbeeld voor dat je potten niet te nat staan in de winter.

- je kan in de volle winter gerust je potten afdekken met bvb plasticfolie, zodat de grond niet met water verzadigd is.

- zorg er daarom ook voor dat voor de winter eventuele schalen van onder de potten verwijdert worden.

Conclusie: je kan gerust fruitbomen in halve wijnvaten planten, zorg er wel voor dat ze nooit te nat staan, dit geldt ook in de zomer, en in principe voor alle kuipplanten. Fruitbomen zijn winterhard genoeg om onze opwarmende winters perfect te doorstaan, ook als kuipplant, zorg er wel voor dat de grond in de winter relatief droog is. De boompjes verdampen in bladerloze toestand weinig tot niets en hebben dan ook een minimale behoefte aan water. Doge grond isoleert goed en vermijdt dat de wortels van je planten doorvriezen. Enkel bij zware vorst zou ik de potten (niet de planten) wat afdekken.

Succes,


Jan

Gepost : 6 sep. 2008
Top 
Door: Anoniem

Hallo Jan,

zeer bedankt voor je uitvoerige reactie.

De truc is dus; nagenoeg droog houden.

Nogmaals bedankt

Piet

Gepost : 25 sep. 2008
Top 

Onderwerp: "fruitbomen in container of pot"

Wie is online
Gebruikers die dit onderwerp lezen: 1 gelogde gebruikers: 0 en gasten 1