Online planten kopen?

Vraag geplaatst in:

ficus carica als solitair planten

Beste,

 

kunt u me zeggen:wat zal de volwassene hoogte zijn?

kan zo’n boom negatieve temperaturen(zoals die van januari) zonder risico ondergaan?

 

Alvast bedankt

Geplaatst door Tuinboek Gebruiker
ATuin

Hallo Catherine,

 

Een vijgenboom (Ficus carica)is een mediterrane boom die in ons klimaat een stuk kleiner zal blijven dan rond de middellandse zee. De vijgenbomen die in België aangeboden worden zijn bijna allemaal halfstammen. Als hoogstam vangen dergelijke planten teveel wind en zijn bij een koude winter verloren.

 

Ficus kan negatieve temperaturen perfect aan, maar je moet altijd de vergelijking maken met de omstandigheden rond de middellandse zee. Vorst komt daar ook voor, de winters zijn gemiddeld een stuk warmer,... maar hier is het risico op vorschade wel groter.

Als je hier een vijgenboom aanplant zorg dan voor beschutte omstandigheden. Uit de wind en in de zon. Als struik zal hij het beter doen dan als boom: hoe hoger hoe meer (koude) wind de struik of boom vangt.

Je zal begrijpen dat de maximale hoogte dan ook niet zeer hoog zal zijn, ik schat de maximale hoogte op zo'n 3 à 4 meter, méér is mogelijk afhankelijk van de standplaats.

Alles hangt natuurlijk af van de beschutting tegen de koude. In een centrum of in stedelijke gebieden is de gemiddelde temperatuur wat hoger dan in een landelijk gelegen gebied...

 

Groetjes,

 

Jan

Geplaatst door Jan

Mijn boom heeft wel blad is 4m hoog maar de vruchten blijven klein.

Alhoewel ik rond deze tijd er al confituur van maak.

Wat is er aan de hand?????

Dank op voorhand,

Magda

Geplaatst door Tuinboek Gebruiker

Log in of Registreer om te reageren of zelf een tuinvraag te stellen.

Heeft deze vraag u geholpen?