Jan's tuinboek

Onderwerp: "eucalyptus"

   
Door: Vragen van

hallo,

Ik had in mijn tuin een eucalyptus van wel 15 meter hoog. Ik heb m'n boomsnoeier gebeld en hij heeft die een serieus stuk ingekort. Omdat wij nog maar kort verhuisd zijn naar onze nieuwe plek, heb ik niet zoveel ervaring met deze boom. Hij heeft bruine bladeren, zou die boom dood zijn nu ? Hij had nog groene bladeren in december, en ik dacht eerst, eucalyptus verwisselt dan ook later van blad, maar nu staat hij nog altijd met bruine bladeren, dat is toch niet normaal ? Ik heb gehoord dat deze boom altijd groen blijft. Deze boom is normaal graag gesnoeid, heb ik gelezen op internet, of is het niet op het juiste tijdstip gesnoeid geweest ?

met dank en vriendelijke groet,

caroline

Gepost : 10 mei 2011
Top 
Door: Jan de tuinman

Caroline,

Eucalyptus is een mediterrane plant die vorstgevoelig is. De afgelopen winter hebben we na vele jaren nog eens een maand vorst en sneeuw gekregen. Ik vrees dat uw eucalyptus gewoon bevroren is (je bent niet de enige).


Het feit dat hij pas gesnoeid was, heeft ook geen goed gedaan: verse snoeiwonden vriezen nu éénmaal makkelijker in.


Om na te gaan welke delen afgestorven zijn, krab je een stukje schors weg: is de onderliggende laag groen en sappig, dan leeft dit deel van de boom nog, is het onderliggende laagje bruin en verdroogd, dan is dit deel afgestorven. Mogelijks loopt uw eucalyptus nog terug uit vanaf de grond... Maar dat wordt even afwachten.


De afgestorven delen mogen sowieso verwijderd worden, zijn bepaalde delen nog in leven (misschien net boven de grond) dan kan de plant mogelijks nog opnieuw uitlopen.


Groeten,

Jan

Gepost : 10 mei 2011
Top 
Door: Wendy

Hallo,


We hebben een gelijkaardig probleem met onze eucalyptus. Eucalyptus met bruine blaadjes na de vries.

Maar met een belangrijk verschil dat alle takken nog leven, zelfs helemaal tot in de puntjes. Hij maakt hier en daar ondertussen ook nieuwe blaadjes.

Nu vraag ik me af wat we best doen:

1/ afwachten

2/ insnoeien (hoewel de takken nog allemaal leven)

3/ enkel dode blaadjes verwijderen


Alvast heel erg bedankt,


Vriendelijke groeten,

Wendy Schelstraete

Gepost : 22 mrt. 2012
Top 
Door: Jan de tuinman

Hallo Wendy,


Meer info over wat te doen met planten met vorstschade in dit artikel: Vorstschade na de winter


Groetjes,

Jan

Gepost : 23 mrt. 2012
Top 

Onderwerp: "eucalyptus"

Wie is online
Gebruikers die dit onderwerp lezen: 1 gelogde gebruikers: 0 en gasten 1