Jan's tuinboek

Onderwerp: "Een tuinontwerp: hoe pak je het aan?"

   
Door: Jan de tuinman

Een tuinontwerp maken: hoe pak je het aan?

Een weloverwogen tuinontwerp en de juiste plantenkeuze vormen de basis van elke mooie tuin.

Het is niet voor niets dat onze tuinarchitecten uren, dagen zitten te zweten op een uitgebalanceerd tuinontwerp.

Een tuin die op elk ogenblik van het jaar iets moois te bieden heeft nodigt uit om naar buiten te gaan, om de tuin te gebruiken als een verlengstuk van uw woning,...om eventjes terug één te zijn met de natuur.

 

Zelf je tuin aanleggen: de beste investering die je ooit zal doen!!

Een mooie tuin verhoogt zonder twijfel ook de waarde van uw vastgoed.

Het is een aspect dat vaak over het hoofd gezien wordt, maar een tuin is een van de zaken van uw eigendom die met de tijd het meest in waarde stijgt: Een mooie tuin speelt een belangrijke rol in de totale waarde van uw vastgoed.

 

Het mooie van dit verhaal is dat je met wat okselzweet en de hulp van ATuin, zelf een prachtige tuin kan aanleggen voor een beperkt budget.

Samen met ATuin wordt het dus een héél goede belegging.

 

De Basis:

 

1. De indeling van de tuin.

Een tuin heeft een hele reeks functies te vervullen: eten, vrienden ontvangen, een aperitiefke, spelen met de kinderen, zonnen,...de plezierige kanten van het leven dus.

Om tot een goed tuinontwerp te komen moeten de zones waar deze activiteiten doorgaan eerst in kaart gebracht worden. Dit kan je vergelijken met het eerste schets van de indeling van een nieuwe woning; u geeft aan waar de living en de keuken ongeveer komen enz. Zo kom je bij een tuinontwerp tot een eerste indeling van terras, gazon, tuinhuis,..enz.2. De structuur van de tuin.

Nu gaan we gaan bepalen waar de muren moeten komen; gaan we voor een open keuken of moet er een muur tussenin? In de plaats van muren wordt dit in een tuin een samenspel van hagen, groenschermen, bomen, borders, paden,..: de bouwstenen van een tuin. Deze elementen kunnen naargelang uw wensen en smaken in steeds weer andere composities gegoten worden.

 

Hagen en groenschermen

zorgen niet alleen voor privacy en voor de afbakening van uw perceel, maar ook voor de indeling van de tuin in tuinkamers.

 

Bomen

vormen de bovenlaag, het 'dak' van de tuin en dienen uiteraard om structuur in de hoogte te creëren. Zowel in een grote als in een kleine tuin vormen bomen een belangrijk onderdeel van de basisstructuur. Als leiboom kunnen ze ook bijdragen tot meer privacy in dichtbebouwde of stadsomgevingen.

 

Borders en plantvakken

Hier zijn we toe aan het fijnere werk. Ze zorgen voor diversiteit en accenten in de tuin. Met de juiste plantkeuze en plantencombinaties wordt het eigen karakter van de tuin ten volle vormgegeven.3. De plantenkeuze

VOORAF: Hou rekening met de beperkingen van uw tuin

Zoals alles en iedereen heeft ook uw tuin van nature zijn beperkingen. U kan dus niet zomaar om het even wat om het even waar neerpoten.

U dient rekening te houden met:

  • Standplaats
  • Grondsoort
  • Beschikbare ruimte
  • Uw wensen en smaak

 

Enkel als u al deze stappen doorloopt zal u een uitgebalanceerd tuinontwerp bekomen dat rekening houdt met alle mogelijke functies, aspecten en wensen. Ook op de lange termijn.

En dan komt, eindelijk, het leukste gedeelte van het ontwerp.

Eens u alle planten uitgesloten heeft die niet goed in uw tuin gedijen, dan kan u beginnen kiezen.

Op kleur, bloeiperiode, hoogte...

 

Meer praktische informatie vindt u in volgende artikels:

 

 

 

Gepost : 14 feb. 2010
Top 

Onderwerp: "Een tuinontwerp: hoe pak je het aan?"

Wie is online
Gebruikers die dit onderwerp lezen: 1 gelogde gebruikers: 0 en gasten 1