Jan's tuinboek

Onderwerp: "De Tuin: planning voor de herfst"

   
Door: Jan de tuinman

De Tuin: planning voor de herfst

De zomer loopt op zijn einde, de eerste najaarsdagen komen eraan, tijd voor een overzichtje van wat je zo allemaal in de tuin kan aanvangen de volgende maanden.

September

September is hét moment om containerplanten te planten (planten in pot). Het is nog warm genoeg en de bodem is vochtig genoeg om ervoor te zorgen dat je planten goed inwortelen, zonder dat je veel moet begieten. Deze planten zullen tegen het volgende voorjaar reeds goed ingeworteld, en aangepast zijn aan hun nieuwe standplaats om vlot uit te lopen.

Om dezelfde reden is september ook de ideale maand om een nieuw gazon te zaaien of om eventuele hitteschade aan je gazon te repareren.

Vergeet het gazon niet een laatste bemestingsbeurt te geven. Zo gaat uw gazon frisgroen en met een gesloten graszode de winter in. Dit is belangrijk om mosvorming tijdens de winter tegen te gaan. Mos groeit immers tot het vriespunt, gras stopt met groeien bij ongeveer 6° C. Mos heeft de kwalijke eigenschap om van deze momenten te profiteren om de open plekken in uw gazon te koloniseren.

Wil je in het voorjaar een vroegbloeiende tuin vergeet dan vanaf september de voorjaarsbloeiende bollen en knollen niet: tulpen, narcissen, krokussen,...

In september kan ook het scheerwerk verder gaan. Scheer nu de hagen die nog niet geschoren zijn en geef de andere een tweede scheerbeurt. De scheerwonden kunnen nog wat recupereren, maar toch zal uw haag niet meer uitlopen, strak geschoren tot in het voorjaar dus.

Voor buxus is het nu het ideale moment om te scheren. In volle zomer is de kans op verbranden immers te groot.

Oktober

We zitten volop in de herfst, misschien kunnen we nog wat genieten van een nazomertje of laat de winter zich al vroeg voelen.

In oktober kan volop verder geplant worden, niet alleen containerplanten maar ook planten met blote wortel zijn vanaf nu ter beschikking. Zorg er voor dat de blote wortels niet uitdrogen, dek de wortels af met een vochtige doek of deken en zorg ervoor dat ze niet in de wind of de volle zon liggen. Dompel ze voor het planten even in een emmer water.

Ook in oktober kan je nog een nieuw gazon aanleggen.

Zet bij het maaien de grasmaaier een standje hoger, en controleer nog even het mes. Nog wat kalk op het gazon is nu de boodschap. Een gazon dat goed de winter ingaat staat sterker voor het winterseizoen en mos krijgt geen kans! Mos zal de kalk ook niet appreciëren, mos groeit veel liever op een ietwat zure ondergrond.

November

De herfst laat zich voelen, wat nachtvorst kondigt de winter aan.

Ook in november kunnen de plantwerkzaamheden verder gaan, tenzij de grond bevroren is natuurlijk. Eenmaal in de grond is vorst geen probleem meer, ook voor pas geplante planten. Let wel op dat blote wortels niet bevriezen voor je ze plant.

Gazon groeit tot pakweg zes graden, een laatste maal maaien is dus de boodschap, wat hoger dan normaal.

De eerste vorst kondigt zich aan, dus alle vorstgevoelige kuipplanten naar binnen halen. Ook de bollen van Dahlia en Gladiolen binnen halen. Ook Gunnera, Agapanthus, Aronskelken, ... afdekken.

Bloembakken kunnen gevuld wordern met wintergroene planten als Skimmia, Hebe, Hedera, Viburnum, Buxus, Carex morrowi 'Variegata', ....

Nu staan zowat alle bladverliezende bomen en struiken zonder bladeren, het moment dus om met de wintersnoei te beginnen. De voorjaarsbloeiende bomen en struiken nu niet snoeien, je knipt de bloei voor het komende voorjaar weg. Het komt er grosso modo op neer alle planten die in de zomer gebloeid hebben in de winter te snoeien.

Verwijder in november ook alle bruine stengels en rottende bladeren. Alle rottende plantendelen zoveel mogelijk uit de vijver verwijderen, dit leidt tot overbemesting van de vijver (eutroof water) met algenbloei in het voorjaar tot gevolg.

Gepost : 12 sep. 2008
Top 

Onderwerp: "De Tuin: planning voor de herfst"

Wie is online
Gebruikers die dit onderwerp lezen: 1 gelogde gebruikers: 0 en gasten 1