Jan's tuinboek

Onderwerp: "De tuin midden september"

   
Door: Jan de tuinman

De tuin midden september

 

Gazon

In september en oktober groeit het gras nog volop, wekelijks maaien blijft dus de boodschap.

Geef het gazon voor de winter nog een mestbeurt met organische gazonmest. Een najaarsbemesting zorgt ervoor dat je gazon gezond de winter ingaat. Kies hiervoor een meststof met een lager stikstofgehalte dan in het voorjaar, anders vormt het gras te zachte scheuten die niet bestand zijn tegen de invloeden van de winter. Bij een goede najaarsmest ligt de nadruk op kalium, dat zorgt voor een perfecte versteviging van de grasmat naar de winter toe.

Ook een kalkbeurt moet je beslist voor de winter nog inlassen. Door te bekalken ontzuurt men de bodem, verstevigt men het gazon waardoor de mossen minder kans krijgen om te ontwikkelen tijdens de komende winter. Mossen houden immers niet van kalk, kalk zal de mosgroei niet doden of verhinderen maar zorgt er wel voor dat de groeiomstandigheden voor mossen aanzienlijk verslechteren. Mossen doden kan best met ijzersulfaat of met meststof met anti-mos.

Ook een verticuteer-beurt voor het gazon kan in september nog uitgevoerd worden. Het gazon groeit nog voldoende zodat open plekken in het gazon nog voor de winter terug dichtgegroeid zullen zijn. Kale plekken in het gazon zaai je terug in.

Wil je een volledig nieuw gazon gaan aanleggen: de grond is in september nog warm genoeg om het zaad vlot te doen kiemen en snel een mooie gesloten grasmat te verkrijgen. Meer info vindt je in het artikel: Hoe een gazon zaaien.

Relevante artikels: Gazonrenovatie na zomerdroogte

Hagen scheren

De groei van hagen neemt vanaf september af. Het is in september dan ook een goed moment om de hagen nog een laatste scheerbeurt te geven. Deze hagen zullen nog voor de winter recupereren van de snoeiwonden, maar zullen niet meer uitlopen. Uw hagen staan dus netjes strak geschoren tot volgend voorjaar en dat is toch al de helft van het jaar...

Ook snoeivormen van taxus, buxus, liguster,... kan je nu onder handen gaan nemen. De bezonning is niet meer zo intens als in de volle zomer, de kans op verbranding van buxus is dus klein. Relevante artikels: Hoe een haag scheren?

Bestrijden van ziekten en plagen

Bestrijdt ook de slakken als je die waarneemt in de tuin. Alle exemplaren die je nu nog kan vangen zullen zich volgend jaar niet meer voortplanten. 
Zie ook het artikel De meest voorkomende plagen: slakken.

Opruimen en onkruidbestrijding

Begin in september met het opruimen van herfstafval om te voorkomen dat ziekten en plagen overwinteren in de afgevallen bladeren. Ook van het gazon verwijder je de afgevallen bladeren om te vermijden dat de groei van het gras afneemt en de groei van mos bevordert wordt. Onkruiden groeien natuurlijk altijd: wieden, schoffelen of harken in borders is dus de boodschap om onkruiden onder controle te houden.

Zie ook :

* Hoe onkruid voorkomen?

* Planning voor de herfst

Gepost : 19 sep. 2009
Top 

Onderwerp: "De tuin midden september"

Wie is online
Gebruikers die dit onderwerp lezen: 1 gelogde gebruikers: 0 en gasten 1