Jan's tuinboek

Onderwerp: "De tuin midden Oktober"

   
Door: Jan de tuinman

De tuin midden Oktober

De herfst laat zich halfweg oktober duidelijk voelen: een prachtig palet aan herfstkleuren siert bomen en struiken en het wordt ook gevoelig kouder. Tijd dus ook om bladhark of bladblazer uit de schuur tevoorschijn te halen om al het blad van het gazon te verwijderen en richting compostbak af te voeren. Behalve bladeren van door schimmel of insecten geïnfecteerde planten! Deze voer je direct af naar het containerpark.

Aanplanten in oktober

Na de regen van de afgelopen weken is de grond terug voldoende vochtig om probleemloos te kunnen planten. Hagen, struiken, vaste planten, bodembedekkers, rozen, bomen,... kunnen dus weer volop aangeplant worden. Ook planten op blote wortel zijn nu terug leverbaar. Tijd dus om de tuin in te vliegen en de lang gekoesterde plannen in de praktijk om te zetten.

De droogte van de afgelopen zomer heeft trouwens een oud zeer nog eens pijnlijk blootgelegd: Planten die laat in het voorjaar geplant worden zijn veel gevoeliger voor de droogte dan planten die in het najaar aangeplant zijn.

Planten die in het najaar of zelfs de winter aangeplant zijn hebben toch een enorme voorsprong: ze wortelen in het voorjaar direct in en kunnen droogte veel beter aan. Daarnaast gaan ze ook veel mooiere scheuten maken, je wint dus eigenlijk een groeiseizoen.

Veel mensen hebben schrik om in het najaar of de winter te planten omwille van eventuele vorst, maar er sterven veel meer planten van de droogte in de zomer dan van de vorst in de winter! Trouwens, de planten staan bij de kwekers ook buiten en zijn daar ook onderhevig aan dezelfde vorst.

Meer informatie vindt je in dit artikel: Win een groeiseizoen!

Het gazon eind oktober

De groei van het gras neemt zienderogen af. We hoeven dus niet meer elke week te gaan maaien, 1 maal om de veertien dagen kan vanaf nu volstaan. Ook de stand van de grasmaaier mag een standje omhoog. In de herfst neemt de groei van gras langzaam af, tot een temperatuur van 6° C groeit het gras nog enigszins, onder deze temperatuur valt de groei stil. Dit betekent dat het gras gedurende de winter….. [url=http://www.atuin.be/forum/index.php?option=com_fireboard&func=view&catid=17&id=1200]lees hier verder [/url]

Hagen scheren

Hagen die nog niet geschoren zijn, moeten dringend geschoren worden zodat de snoeiwonden nog enigszins kunnen recupereren voor de winter. Meer info vindt je in volgend artikel: Hoe scheer ik een haag.

Bescherm vorstgevoelige planten

De eerste nachtvorst komt eraan, tijd dus om vorstgevoelige planten zoals Gunnera en Zantedeschia (Aronskelk) af te dekken. Orangerieplanten als Brugmansia (Datura, Engelentrompet), Bougainvillea, Olijf (Olea) en Vijg (Ficus) moeten nu naar hun winterberging gebracht worden. Zet de planten op een koele, lichte plaats en geef maar met mondjesmaat water, hooguit en kwart liter per week.

Gepost : 18 okt. 2009
Top 

Onderwerp: "De tuin midden Oktober"

Wie is online
Gebruikers die dit onderwerp lezen: 1 gelogde gebruikers: 0 en gasten 1