Online planten kopen?

Artikel geplaatst door Jan De Tuinman in:

De tuin in november

 

Kan ik nog planten in november?

In november kunnen de plantwerkzaamheden verder gaan, tenzij als het overdag aanhoudend vriest, als de grond (nog) bevroren is of als de grond kletsnat of juist erg droog is.. Vaste planten, grassen, bodembedekkers, rozen, struiken, en bomen kunnen probleemloos geplant worden in november en de rest van de winter. Hoe weinig ze ook inwortelen tijdens de winter, deze planten pakken meteen aan in het voorjaar.

Eémaal de planten in de grond staan is vorst geen probleem meer, ook voor pas aangeplante planten. De grond fungeert dan namelijk als een natuurlijke isolatie, doordat de grond langzaam bevriest, centimeter per centimeter, hebben planten de tijd hun sapstroom op een natuurlijk ritme stil te laten vallen.

Let wel op dat blote wortels en kluiten niet bevriezen of uitdrogen vóór je ze plant. Als ze open en bloot klaar liggen om te planten doorvriezen de kluiten en wortels immers heel snel!!

Zie ook:

Het Gazon.

In november valt de groei van gras zo goed als stil. Een laatste maal maaien en de maaihoogte wat verhogen voor de laatste maaibeurten. Je kan wat langer blijven doormaaien, met de grasmaaier op de hoogste stand, om de afgevallen bladeren van het gazon te verwijderen.

Bladeren verwijderen van gazon en in borders.

De afgevallen bladeren laat je beter niet op het gras of tussen de borders liggen. In de afgevallen bladeren overwinteren immers talloze ziekten en plagen. Je ruimt het herfstafval dus beter op en stockeert de hele handel op de composthoop. Wel opletten met de bladeren van door schimmel of insecten geinfecteerde planten. Als je geen goede composthoop hebt voer je deze bladeren beter af naar het containerpark.

Vorstgevoelige planten afdekken en potten en kuipen binnen halen.

De eerste vorst kondigt zich aan, dus alle vorstgevoelige kuipplanten moeten naar binnen. Haal ook de bollen van Dahlia en Gladiolen binnen. Vorstgevoelige planten als Gunnera, Agapanthus, Aronskelken, enz… afdekken met bladeren, schors, mulch of stro.

Bloembakken vullen met wintergroene planten en winterbloeiers.

Bloembakken kunnen gevuld worden met wintergroene planten zoals Skimmia, Hebe, Hedera, Viburnum tinus ‘Eve’s Price’, Buxus,Carex morrowi, Juniperus squamata , Gaultheria procumbens, Euonymus fortunei, Erica, ….

Klimplanten aanbinden

Bind lange takken van klimplanten aan zodat ze in de winter niet afknappen door wind, regen of sneeuw.

Onkruidbestrijding

De groei van onkruiden neemt sterk af, maar ook in het najaar en de winter is het aangewezen het onkruid rigoureus onder controle te houden om te vermijden dat de kleine onkruiden die zich in het najaar en winter vormen bij het aanbreken van het voorjaar massaal gaan groeien.
Relevante artikels: Hoe onkruid voorkomen.

Voorjaarsbloeiende bollen:

Voorjaarsbloeiende bollen kunnen ook in november nog geplant worden.

Hagen scheren

Hagen kunnen ook in november nog geschoren worden als dit nog niet gebeurd zou zijn. Enkel voor hagen die vorstgevoelig zijn zoals Ligustrum (Liguster), Prunus laurocerasus (Laurierkers), Prunus Lusitanica (Portugese Laurier) is het nu te laat en wacht je beter tot het voorjaar om te gaan scheren. Het risico op invriezen wordt immers te groot door de snoeiwonden die ontstaan bij het scheren. Relevante artikels: Hoe hagen scheren

Snoeien van

Vaste planten

Uitgebloeide en verdroogde stengels van vaste planten kunnen vanaf oktober tot op de grond weggeknipt worden. Soms is het wel aangewezen om de uitgebloeide stengels en bloemen te laten staan omdat die vaak prachtige wintersilhouetten opleveren zoals bij Phlox (Vlambloem), Astilbe, Leucanthemum (Margriet), Eupatorium (Koninginnekruid),…

Siergrassen

Siergrassen kan je eventueel al gaan terugknippen tot op de grond als ze slordig worden of bladeren beginnen uitwaaien. Toch is het bij siergrassen ook beter te wachten tot het voorjaar om de prachtige winterbeelden die soorten als Miscanthus en Pennisetum bieden niet te verliezen, en om te vermijden dat de ingekorte delen gaan rotten.

Bamboe

Bij bamboesoorten kan je slordige takken gaan wegknippen. Breiden de planten te sterk uit kan je ook de buitenste takken tot op de grond gaan wegknippen. Controleer ook de rhizoombarrière rond woekerende bamboesoorten als Phyllostachis en verwijder de worteluitlopers die over de rand van de barrière groeien. Zie ook: Snoeien van Bamboe

Struiken en bomen

Bladverliezende bomen en struiken staan stilaan zonder blad het moment dus om aan de wintersnoei te gaan denken. De voorjaarsbloeiende bomen en struiken nu niet meer snoeien, je knipt de bloei voor het komende voorjaar weg!! Het komt er grosso modo op neer dat je alle planten die in de zomer gebloeid hebben in de winter kan snoeien. De planten die in het voorjaar bloeien snoei je in de zomer.

Log in of Registreer om te reageren of zelf een tuinvraag te stellen.

Heeft dit artikel u geholpen?