Jan's tuinboek

Onderwerp: "De tuin eind mei"

   
Door: Jan de tuinman

De tuin eind mei


Halfweg mei hebben de ijsheiligen hun naamfeest gevierd, voor vorst hoeven we dus niet meer te vrezen.
De tweede helft van mei is dus het ogenblik om éénjarigen te planten. Niet alleen in potten en bakken maar ook in de volle grond zijn éénjarigen ideaal om een zomers accent aan de tuin toe te voegen.

Vergeet niet jonge aanplantingen voldoende water te geven. Hun wortels zijn nog niet doorgeworteld naar diepere grondlagen waar voldoende water beschikbaar is. Jonge planten en tuinplanten die in het voorjaar aangeplant werden, komen snel in de problemen als niet genoeg water gegeven wordt. Zie ook: Nieuwe aanplantingen correct water geven

Aan het einde van mei stagneert de groeikracht van de planten wat. Het ogenblik is dan ook aangebroken om de haagschaar terug boven te halen en de hagen een eerste scheerbeurt te geven. Buxus, liguster, beuk, .... kunnen naar het eind van de maand mei geschoren worden.
Bij buxus moet je wel opletten: niet in volle zon gaan scheren of wanneer mooi zonnig weer verwacht wordt. Buxus is gevoelig voor bladverbranding: de bladeren van geschoren haagjes verkleuren dan geelwit. Dit is niet dodelijk voor de buxus, maar ontsierd in grote mate uw tuin. Scheer daarom bij voorkeur niet teveel af, en snoei wanneer bewolkt weer verwacht wordt.
Zie ook: Hoe een haag scheren


Ook de heesters die dit voorjaar gebloeid hebben kunnen we nu gaan snoeien. Zo zorg je voor een goede bloei volgend voorjaar. Uitgebloeide bloemen van vaste planten knip je nu weg. Als de planten zo verhindert worden om zaad te vormen gaan ze in de late zomer of in het najaar nog eens, weliswaar wat beperkter, bloeien.

Het gazon is hersteld van de winter en groeit nu maximaal. Regelmatig maaien is dus de boodschap. Probeer het gazon niet teveel ineens in te korten. Bij groeikrachtig weer beter 2 maal per week maaien, zeker als u mulcht. Maandelijks wat organische mest en tweemaal per jaar een portie kalk houdt uw gazon in conditie.

Niet alleen het gras groeit maximaal, ook onkruiden palmen alle onbenutte delen van de tuin in. Wieden, schoffelen, harken, ... is dus de boodschap. Voor meer informatie hierover zie het artikel: hoe onkruid te voorkomen.

Gepost : 23 mei 2009
Top 

Onderwerp: "De tuin eind mei"

Wie is online
Gebruikers die dit onderwerp lezen: 1 gelogde gebruikers: 0 en gasten 1