Online planten kopen?

Artikel geplaatst door Jan De Tuinman in:

De tuin eind maart

 

Maart vormt zowat de overgang van de winter naar de lente. De dagen worden een flink stuk langer, het aantal uren zonneschijn neemt toe. Toch zijn we nog een heel eind verwijderd van de zomer: de nachten kunnen nog bitter koud zijn, uit de maartse buien kan nog heel wat neerslag vallen. De lente komt eraan, maar vaak nog met winterse intermezzos.

 

De winter van 2009-2010 was voor het tweede jaar op rij een strenge winter met veel vorst die bovendien lang aanhield, tot pakweg half maart. Enkele jaren geleden, toen we de ene zachte winter hadden na de andere en we ons reeds in een mediterraan klimaat. De afgelopen winters hebben ons geleerd dat het in België nog kan winteren.

 

Planten als Ligustrum, Prunus laurocerasus, Viburnum tinus, … staan hier en daar met wat bruine bladeren ten gevolge van de vorst. Zonder erg overigens, deze bruine bladeren zullen gauw vervangen worden door nieuwe bladeren in het voorjaar.

 

Er zijn natuurlijk ook positieve zaken aan de vorst van de afgelopen winter. Heel wat luizen en schimmels zullen een flinke knauw gekregen hebben. We gaan dus een lente en zomer tegemoet met wat minder plantenziektes dan de voorbije jaren. Goed nieuws voor de tuinliefhebber dus…

 

TIP: Let tijdens de tuinwerken op dat je geen nieuwe scheuten van planten beschadigt!!

 

Algemeen / Tuinonderhoud:

——————————-

De voorjaarsbloeiende voorjaarsbollen staan nu volop te bloeien. De rest van de tuin zal snel volgen. Zorg voor voldoende voedingstoffen in de grond door een laag goed verteerde compost tussen de planten open te spreiden. Tussen struiken en heesters kan je die ondiep inspitten. Tussen vaste planten spreidt je die gewoon open, indien mogelijk kan die licht inharken. Let wel op dat je het jonge schot niet beschadigd!

 

Eind maart is het ook tijd voor de lenteschoonmaak in de tuin. De laatste afgevallen bladeren kunnen we nu van het gazon en van de borders gaan halen. De afgestorven plantendelen van vaste planten gaan we nu verwijderen. De meeste planten beginnen ondertussen al uit te lopen. Je ziet dus heel duidelijk welke delen afgestorven zijn.

 

Ook siergrassen als Pennisetum en Miscanthus gaan we nu tot op een tiental centimeter boven de grond afknippen.

 

Alle afval kiepen we de compostbak in. De verteerde compost van vorig jaar gaan we uitspreiden tussen de struiken en vaste planten en gaan we voorzichtig inspitten. Deze compost zorgt voor de nodige voedingstoffen en houdt de structuur van de bodem in conditie. Als je vorig jaar niet al te veel onkruid in de compostbak gegooid hebt en je er zeker van bent dat de compost dus geen onkruidzaden bevat, kan je de compost ook tussen de planten gaan uitspreiden. Zo werkt deze laag compost onkruidremmend. Goed verteerde compost in de grond inwerken is ook aan te bevelen bij het aanplanten van nieuwe planten.

 

Ook het gazon verdient na de winter wat extra aandacht:

Het gazon na de winter: de eerste zorgen.

 

Het planten. Hoe, wat, wanneer?

—————————————

Na de winter is het ook het ogenblik om nieuwe planten te gaan aanplanten: vaste planten, struiken, hagen, bomen: het voorjaar is ideaal om te planten!

Klik hier voor uitgebreide praktische informatie

 

Onkruidbestrijding:

———————-

Geef onkruid geen kans, zorg dat onkruid verwijdert is voor het zich kan uitzaaien. Probeer ook onkruid te voorkomen. Hoe je dat doet lees je in het artikel Hoe onkruid voorkomen

 

Snoeien:

———–

Rozen snoeien kan ook nog in maart.

Een handleiding vindt je in het artikel Rozen snoeien

 

Diverse

————

Zomerbloeiende bollen en knollen planten zodra de grond te bewerken is: Lelies, Dahlia’s, Gladiolen….

Log in of Registreer om te reageren of zelf een tuinvraag te stellen.

Heeft dit artikel u geholpen?