Online planten kopen?

Artikel geplaatst door Jan De Tuinman in:

De tuin begin oktober

 

Aanplanten in oktober

In oktober kan je gerust een haag planten of struikenvaste planten, bodembedekkers,… op voorwaarde dat ze in een container of pot zitten of een kluit hebben.

Bij het planten in het najaar win je eigenlijk een groeiseizoen: de wortels zijn dan tegen de winter reeds ingeworteld en het volgende voorjaar zullen die planten met de eerste groeischeut meteen aan de groei zijn. Planten die je pas in het voorjaar gaat aanplanten moeten eerst nog inwortelen alvorens ze gaan groeien.

Planten op blote wortel kunnen nu nog niet aangeplant worden. Daarvoor is het wachten tot het blad grotendeels gevallen is en de planten in winterrust zijn. Vanaf eind oktober kan hiermee gestart worden.

Vergeet ook niet de voorjaarsbloeiende bloembollen als tulpen, narcissen en hyacinten in het najaar te planten!

Composteren van afgevallen blad

Beetje bij beetje nemen we nu afscheid van de zomer en ook de planten maken zich klaar voor de winter. De bladeren beginnen te verkleuren of af te vallen en de planten gaan langzaam in winterrust: hun sapstroom wordt steeds minder om later op het jaar helemaal stil te vallen. Dit gaat gepaard me heel wat ‘rommel’ in de tuin. De afgevallen bladeren laat je beter niet op het gras of tussen de borders liggen. In de afgevallen bladeren overwinteren immers talloze ziekten en plagen. Je ruimt het herfstafval dus beter op en gooi het op de composthoop.

Lees hier meer over het gebruik van compost in de tuin..

Gazon

In de herfst neemt de groei van gras langzaam af. Tot een temperatuur van 6 graden groeit het gras nog enigszins. Onder deze temperatuur valt de groei van gras stil. Dit betekent dat het gras gedurende de winter bijna niet groeit en dus eigenlijk alleen maar achteruitgaat. Het is dus cruciaal om je grasmat gezond de winter in te laten gaan.

Een najaarsbemesting zorgt ervoor dat je gazon gezond de winter ingaat. Kies hiervoor een meststof met een lager stikstofgehalte dan in het voorjaar, anders vormt het gras te zachte scheuten die niet bestand zijn tegen de invloeden van de winter. Bij een goede najaarsmest ligt de nadruk op kalium, dat zorgt voor een perfecte versteviging van de grasmat naar de winter toe. Ook een kalkbeurt moet je beslist voor de winter nog inlassen. Door te bekalken ontzuurt men de bodem, verstevigt men het gazon waardoor de mossen minder kans krijgen om te ontwikkelen. Mossen houden immers niet van kalk, kalk zal de mosgroei niet doden of verhinderen maar zorgt er wel voor dat de groeiomstandigheden voor mossen aanzienlijk verslechteren. Mossen doden kan best met ijzersulfaat of met meststof met anti-mos.

Naarmate de herfst vordert en de maaifrequentie minder intens wordt ga je ook de maaihoogte wat verhogen. Hoe meer bladgroen hoe meer voedingsstoffen het gras kan omzettten! Deze omzetting gebeurt door de fotosynthese onder invloed van licht en dat licht is tijdens de wintermaanden nu eenmaal beperkt.

Relevante artikels: Ziekten en bemesting in het najaar.

Hagen scheren

De groei van hagen neemt vanaf september af. September- oktober is dan ook een goed moment om de hagen nog een laatste scheerbeurt te geven.

Deze hagen zullen nog voor de winter recupereren van de snoeiwonden, maar zullen niet meer uitlopen. Uw hagen staan dus netjes strak geschoren tot volgend voorjaar en dat is toch al de helft van het jaar…

zie ook: “Hoe een haag scheren”

Ook snoeivormen van taxus, buxus, liguster,… kan je nu onder handen gaan nemen. De bezonning is niet meer zo intens als in de volle zomer, de kans op verbranding van buxus is dus klein.

Onkruidbestrijding tijdens het najaar

Onkruid vergaat niet… of toch moeilijk. Ook tijdens het najaar en de winter blijft het onkruid vaak groeien. Niet zo snel meer als in het voorjaar en de zomer, maar ze blijven wel zaad vormen! Onmiddellijk ingrijpen vanaf wanneer je onkruid ziet blijft nog steeds de beste oplossing die het minst werk vraagt.

Meer info over hoe je onkruid voorkomt vindt je in het artikel Hoe onkruid voorkomen?

Snoeien

Vaste planten

Uitgebloeide en verdroogde stengels van vaste planten kunnen vanaf oktober tot op de grond weggeknipt worden. Soms is het wel aangewezen om de uitgebloeide stengels en bloemen te laten staan omdat die vaak prachtige wintersilhouetten opleveren zoals bij Phlox (Vlambloem), Astilbe, Leucanthemum (Margriet), Eupatorium (Koninginnekruid),…

Struiken

Vanaf oktober kan ook begonnen worden met de wintersnoei. Snoeien van sierplanten gebeurt altijd na de bloei: zomerbloeiers snoei je dus in het najaar of winter, voorjaarsbloeiers snoei je reeds in de zomer,

Planten die maar matig winterhard zijn snoei je best na de winter in het voorjaar om het invriezen van de gesnoeide takken te voorkomen.

zie ook: – Snoeien van hortensia ‘paniculata en ‘arborescens’

Log in of Registreer om te reageren of zelf een tuinvraag te stellen.

Heeft dit artikel u geholpen?