Jan's tuinboek

Onderwerp: "de tuin begin maart"

   
Door: Jan de tuinman

De tuin begin maart

Er is een volledig herwerkt artikel beschikbaar, klik hier !

Na een strenge winter in vergelijking met de vorige jaren, toen we ons al in een mediterraan klimaat waanden staan we na de winter van 2008-2009 terug met beide voeten op de grond en weten we terug wat vorst betekent. Planten als Ligustrum, Prunus laurocerasus, Viburnum tinus, ... staan hier en daar met wat bruine bladeren ten gevolge van de vorst. Zonder erg overigens, deze bruine bladeren zullen gauw vervangen worden door nieuwe bladeren in het voorjaar. Er zijn natuurlijk ook positieve zaken aan de vorst van de afgelopen winter. Heel wat luizen en schimmels zullen een flinke knauw gekregen hebben. We gaan dus een lente en zomer tegemoet met wat minder plantenziektes dan de voorbije jaren. Goed nieuws voor de tuinliefhebber dus...

Nu de bloembollen boven de grond komen piepen. Is het begin maart tijd voor de lenteschoonmaak in de tuin. De laatste afgevallen bladeren kunnen we nu van het gazon en van de borders gaan halen. De afgestorven plantendelen van vaste planten gaan we nu verwijderen. De meeste planten beginnen ondertussen al uit te lopen. Je ziet dus heel duidelijk welke delen afgestorven zijn.

Ook siergrassen als Pennisetum en Miscanthus gaan we nu tot op een tiental centimeter boven de grond afknippen.

Alle afval kiepen we de compostbak in. De verteerde compost van vorig jaar gaan we uitspreiden tussen de struiken en vaste planten en gaan we voorzichtig inspitten. Deze compost zorgt voor de nodige voedingstoffen en houdt de structuur van de bodem in conditie. Als je vorig jaar niet al te veel onkruid in de compostbak gegooid hebt en je er zeker van bent dat de compost dus geen onkruidzaden bevat, kan je de compost ook tussen de planten gaan uitspreiden. Zo werkt deze laag compost onkruidremmend. Goed verteerde compost in de grond inwerken is ook aan te bevelen bij het aanplanten van nieuwe planten.

Na de winter is het ook het ogenblik om nieuwe planten te gaan aanplanten: vaste planten, struiken, hagen, bomen: het voorjaar is ideaal om te planten!

Gepost : 7 mrt. 2009
Top 

Onderwerp: "de tuin begin maart"

Wie is online
Gebruikers die dit onderwerp lezen: 1 gelogde gebruikers: 0 en gasten 1