ATuin is momenteel gesloten voor de zomerstop.
U kan wel een bestelling plaatsen maar de levering is ten vroegste vanaf eind augustus!!
We verwachten dat in het najaar sommige haagplanten  en leibomen snel uitverkocht zullen zijn.
U kan u ons steeds contacteren om na te gaan of het mogelijk is om planten te reserveren voor het najaar.

Jan's tuinboek

Onderwerp: "De tuin begin juni"

   
Door: Jan de tuinman

De tuin begin juni

In juni krijgen we de eerste warme zomerdagen en de langste dagen van het jaar met de meeste uren zonneschijn. Ideaal dus om op zonovergoten dagen van de tuin te genieten. Planten in pot kunnen nog aangeplant worden, maar vergeet dan vooral niet om water te geven! Trouwens, ook voor planten die de laatste 2 à 3 maanden aangeplant zijn geldt hetzelfde.

Met de tuinslang lukraak wat water spuiten is op warme dagen wel leuk maar weinig efficiënt. Enkel de bovenste grondlaag wordt wat vochtig gemaakt, maar de dieperliggende wortels blijven droog. Voor de planten brengt dit niets bij, het is van belang dat de grond rond de wortels vochtig is en blijft. Hoe je op een goede manier water geeft vindt je in het artikel: Hoe correct water geven.

Het is tevens van groot belang te zorgen dat de grond niet uitdroogt. Een stralende zomerzon op mooi geharkte grond in borders oogt misschien mooi maar droogt razendsnel uit. Een bodembedekking met planten, een schorslaag of een mulchlaag zorgt ervoor dat de grond minder snel gaat uitdrogen. Vooral in de zomer bewijst een goede bodembedekking haar nut: het vochtverlies wordt beperkt en het onkruid wordt onderdrukt. De tijd die je niet aan wieden en gieten moet besteden, kan je genieten van je tuin.

Daarenboven is een bedekte bodem een volstrekt natuurlijk principe. In de natuur zal je nooit een onbedekte bodem aantreffen. Overal waar de natuur haar gang kan gaan is de bodem bedekt: door een laag afgevallen bladeren of door een onderbegroeiing met kruidachtigen, grassen of heesters. Lees meer over bodembedekking, schors en mulchlagen in het artikel Hoe onkruid voorkomen?

Vaste planten en heesters zijn in het voorjaar flink gegroeid. Ze bereiken stilaan hun maximale hoogte en staan volop te bloeien. Hoge vaste planten zoals ridderspoor (Delphinium) en sommige heesters als Hortensia (Hydrangea) 'Annabelle', worden door regen en wind platgeslagen en gaan over andere planten liggen. Aanbinden is dus de boodschap. Je kan aan de slag met speciale metalen steunringen, met bamboestokken en draad,...

De meeste vaste planten staan ook reeds volop in bloei of zullen binnenkort bloeien. Door systematisch de uitgebloeide bloemen te gaan uitknippen kan je de bloeiperiode aanzienlijk verlengen. Planten streven immers altijd naar zaadvorming, om zich voort te planten. Door de uitgebloeide bloemen weg te snijden verhinder je dat de plant zaad gaat vormen, ze zullen dus opnieuw bloemen vormen om alsnog zaad te kunnen vormen.

Het loof van voorjaarsbloeiende voorjaarsbollen laat je na de bloei beter nog wat aan de plant. Zo slaan de bollen een voedselvoorraad op voor het volgende voorjaar. Als je het loof van bloembollen te snel afknipt zal dat ten nadele zijn van de bloei van het volgende jaar. Nu de zomer nadert zijn de meeste van die stengels verdroogt en slap gaan hangen en mogen dus nu afgeknipt worden.

Zon en droogte zorgen ervoor dat het gazon snel herschapen wordt in een landschap van gele en groene vlekken. Rij het gazon in warme, droge periodes dan ook een standje hoger af.

Wanneer er regen verwacht wordt kan je een portie mest of kalk strooien zodat het gazon de droge periodes goed ontwikkeld ingaat. Bij langere periodes van droogte kan je ook een vloeibare bladbemesting gaan toepassen. Deze meststoffen kunnen door de bladeren opgenomen worden en zijn dus in droge periodes direct beschikbaar voor het gras. Ook regelmatig water geven in droge periodes biedt een uitkomst om het gazon in goede conditie te houden.

Relevante artikels: Planning voor de zomer

Gepost : 6 jun. 2009
Top 

Onderwerp: "De tuin begin juni"

Wie is online
Gebruikers die dit onderwerp lezen: 1 gelogde gebruikers: 0 en gasten 1