Online planten kopen?

Artikel geplaatst door Jan De Tuinman in: ,

De onderhoudsvriendelijke tuin

 

Een tuin zonder werk bestaat niet. Een tuin is per definitie een creatie die in stand moet gehouden worden. Stop het onderhoud in de tuin en de natuur gaat zijn gang…

Men moet bij het ontwerp van de tuin dus de keuze maken of u actief in de tuin wil werken, of juist zo weinig mogelijk onderhoud wil. Naar plantenkeuze toe is dit niet steeds zo eenvoudig.

 

Wat houdt tuinonderhoud nu eigenlijk in?

– Het gazon

Je moet het in de lente en in de zomer wekelijks afrijden, verticulteren, de randjes afsteken, bemesten…
Het gazon onderhouden is dus redelijk arbeidsintensief. Je kan het onderhoud beperken door het gazonoppervlak te verkleinen en bv. bodembedekkers te planten.

– Onkruidbestrijding.

Als je niet tijdig wiedt in je tuin dan zal het onkruid welig tieren, zich verder uitzaaien en explosief groeien. Kort op de bal spelen en kleine onkruidjes onmiddelijk verwijderen dus. Het onkruid zeker geen zaad laten vormen.

– Snoeiwerk.

Plant de juiste plant op de juiste plaats. Planten die te groot worden voor hun standplaats vragen steeds terugkerend snoeiwerk. Hagen en leibomen moeten ook minstens 1 keer (traaggroeiende soorten) of meer (snelgroeiende soorten) per jaar gesnoeid worden.

Vaste planten en siergrassen worden jaarlijks tot op de grond afgesneden,…

Struiken kunnen een langere tijd zonder onderhoud. Hiervoor volstaat éénmaal snoeien om de 3 à 5 jaar. Hou hiermee rekening bij de plantenkeuze.

– Verzorging van de tuin.

Een tuin moet af en toe eens bemest worden, er komen al eens insecten of schimmels roet in het eten gooien die op termijn je tuin kunnen ontsieren.  Het onderhoud aan de vaste constructies zoals het terras, het pad, het tuinhuis … enz.

Zonder onderhoud geen tuin dus. Toch kan door een goed ontwerp en een goede plantenkeuze het onderhoud tot een minimum beperkt worden

 

Wat zijn onderhoudsvriendelijke planten?

Een struik die snel groeit en weinig ruimte heeft moet regelmatig gesnoeid worden. Dezelfde struik die ergens apart staat en voldoende ruimte heeft zal je praktisch niet moeten snoeien. Helaas zijn de meeste tuinen beperkt in ruimte en staan snelgroeiende planten dus gelijk aan veel onderhoud.

Wil je snoeiwerk vermijden en een onderhoudsvriendelijke tuin hebben, dan moet je dus in de eerste plaats de juiste planten op de juiste plaats zetten.

Let hier ook op bij hagen en leibomen: Hagen en leibomen zijn snoeivormen die regelmatig snoeiwerk vragen. Toch kan je door de keuze van de juiste plant of boom het snoeiwerk in de hand houden.

Met een goede plantenkeuze en de juiste mix van planten zullen de planten op termijn elkaar raken, maar zonder elkaar te overwoekeren. Met een minimum aan snoeiwerk blijven de planten dan binnen de hun toebedeelde ruimte. Bij het opmaken van het ontwerp moet je de volwassen grootte van de planten dus goed kunnen inschatten, rekening houdende met het soort ondergrond en de standplaats.

Hou er ook rekening mee dat je aan vaste planten meer onderhoud hebt dan aan goed gekozen struiken.

1-jarigen in bakken moeten veel water hebben en zijn dus zeer arbeidsintensief.

Hou je van een losse natuurlijke border kan je de planten grotendeels hun gang laten gaan. Hou je meer van een overzichtelijke beplanting met in vorm geknipte planten zal je meer snoeiwerk hebben, hoewel de tuinliefhebber dit als een aangenaam werkje zal ervaren. Hou je ervan alles jaarlijks te snoeien en in vorm te knippen kan je ook wat dichter gaan planten.

Het is ook niet de bedoeling borders en plantvakken vol te stouwen met kleine jonge plantjes om snel een effect te hebben. Je bent dan beter af om te kiezen voor minder planten maar een grotere maat. Een pas aangeplante tuin is vaak nog erg ‘leeg’ het beeld van grond of schors tussen de plantjes overheerst zeer sterk. Die jonge plantjes worden echter groot. Een goed beplantingsplan gaat uit van de dimensies van planten in volwassen toestand, niet van hoe groot de planten zijn bij de aanplant.

Enkel door de juiste dimensies van een plant in te schatten in volwassen toestand kan je een onderhoudsvriendelijke beplanting aanleggen. Worden die goed ingeschat dan kom je na verloop van jaren tot natuurlijk ogende planten die niet of weinig gesnoeid moeten worden

Gelukkig geeft ATuin op elke plantenfiche een indicatie van hoe groot een volwassen plant wordt.

Het grote probleem in tuinen is en blijft natuurlijk het onkruid, dat open plekken tussen de beplanting met graagte inpalmt. Een goede border levert op termijn (na 3 à 5 jaar) een ‘gesloten’ beplanting die een minimum aan licht laat doordringen tot op de grond. Het geheel wordt dus bodembedekkend en het onkruid wordt geremd. Bij de aanplant kan je het onkruid wel sterk remmen door er bv. boomschors tussen te leggen.

 

De voor en nadelen van snelgroeiende planten.

Snelgroeiende haagplanten zoals Liguster, Hedera (Klimop), Leylandii,… moeten twee maal per jaar gesnoeid worden. Traaggroeiende soorten zoals Taxus of Thuja kunnen volstaan met één snoeibeurt per jaar. Let dus goed op bij de keuze van haagplanten.

De meeste mensen willen bv. een haag die snel hoog en gesloten is.

Met snelgroeiende soorten is dit inderdaad het geval, maar achteraf zit je wel met veel snoeiwerk. Je kan dit ook oplossen door traagroeiende planten in een grotere maat te kopen. Die zijn duurder, maar je hebt ook snel resultaat en achteraf bespaar je sterk op snoeiwerk. Als je het snoeiwerk laat uitvoeren heb je deze kost dan ook snel terugverdient.

Ook bij leibomen geldt hetzelfde principe: Platanen groeien zeer snel en zullen snel een gesloten leiwerk opleveren. Maar wil je een enigszins ‘nette’ leiconstructie dan moet je 2 maal per jaar snoeien. Soorten als Pyrus calleryana ‘Chantichleer’ groeien een stuk trager, maar met 1 jaarlijkse snoeibeurt heb je dan ook voldoende om een mooi, net resultaat te hebben..

Van snelle groeiers kan je ook een pak meer snoeiafval verwachten dan van een trage groeier.

Heb je nog vragen, dan kan je deze steeds stellen in Jan’s Tuinboek.

Als lid van ATuin (gratis) geeft Jan je dan binnen de 48 u. een antwoord!

Relevante artikels:

Log in of Registreer om te reageren of zelf een tuinvraag te stellen.

Heeft dit artikel u geholpen?