Jan's tuinboek

Onderwerp: "Bloeiende planten in mei (deel 1)"

   
Door: Jan de tuinman

Planten die binnenkort bloeien - mei

Paulownia tomentosa (Paulownaboom)

De bladverliezende Paulownia bereikt een hoogte van 8 tot 12 meter en een breedte van 10 meter. Paulownia bloeit in mei met violetblauwe, sterkgeurende opvallende bloemen. Deze blauwe bloemkleur maakt de paulownaboom uniek als enige blauwbloeiende boom in onze contreien.

De grote bladeren worden tot dertig centimeter lang en 15 cm breed en zijn ter vergelijken met de bladeren van de trompetboom (catalpa). De bladeren verschijnen in mei, na de bloei, de bloemen zijn dus goed zichtbaar. Paulownia verkiest een vrij droge grond die neutraal tot licht kalkrijk is en vraagt een iets beschutte standplaats. Na de bloei, begin juni, vormen zich gevleugelde zaden die omgeven zijn door een blinkend groen omhulsel, net als kleine noten. Naarmate de zaden afrijpen wordt dit omhulsel bruiner. Uiteindelijk barst het omhulsel op en komen de zaden met vleugels vrij.

 

Exochorda macrantha 'The Bride' (Parelstruik)

Exochorda heet parelstruik in het Nederlands maar omdat deze plant weinig wordt aangeplant, is ook die naam niet echt ingeburgerd. De naam is ontleend aan de parelwitte bloemen die in mei verschijnen. Exochordas zijn bladverliezende struiken met een gracieuze groeiwijze, met takken die bevallig overhangen. Tijdens de bloei zijn de takken overladen met grote, witte bloemen die de takken naar de grond doen buigen.

Parelstuik is winterhard, blijft klein (1 à 1,5m.) en is gemakkelijk te snoeien, een aanrader voor elke tuin dus. Net als alle vroegbloeiende heesters kan parelstruik onmiddellijk na de bloei gesnoeid worden. Snoei alle dunne zijtakjes weg om het volgende voorjaar een waterval van bloesem te krijgen.

 

Syringa (Sering, Kruidnagel)

Seringen of Jasmijnen zijn bladverliezende struiken met prachtige welriekende bloempluimen uit de olijfamilie. Jasmijnen bloeien in het voorjaar met opgerichte pluimen met kleine, viertallige bloemen die overweldigend geuren. De bloemen vertonen schakeringen van wit over roze tot paarse een blauwe schakeringen. Seringen verkiezen zon of halfschaduw en een vruchtbare, vochtige, goed doorlatende grond. Ze vragen weinig snoei tenzij de uitgebloeide bloemen en wat wortelopslag verwijderen. Seringen bloeien op het hout van het vorige jaar, snoeien direct na de bloei dus. Je bevordert een gezonde groei door elk jaar de oude takken weg te nemen.

 

Syringa vulgaris 'Andenken an Ludwig Späth'

Klassieker onder de sierheesters; een must in de landelijke boerentuin. Brede opgaande struik met rechtopstaande bloempluimen vol enkele, donkerpaarse bloemetjes. Hij bloeit in volle lente, heerlijk geurend. Mooi als solitair, nog mooier samen met andere paarstinten van seringen, kijk in ons assortiment

 

Syringa meyeri 'Palibin'

Syringa meyeri 'Palibin' is een kleinblijvende sering (tot 1 meter) die past in een kleine tuin, in pot of in een kuip. 'Palibin' groeit langzaam, met kleine donkere blaadjes en rechtopstaande, geurende lilaroze bloempluimen in mei. De bloemen verspreiden een verrukkelijke geur.

 

Syringa microphylla 'Superba'

Deze mooie, welriekende struik bloeit doorgaans twee maal met lilaroze bloemen. Syringa microphylla 'Superba' bloeit rijkelijk in juli tot augustus, meestal gevolgd door een nabloei in het najaar. Door zijn beperkte groei een aanrader voor de kleine tuin of voor in bakken.

 

Syringa vulgaris 'Madame Lemoine'

Syringa vulgaris 'Madame Lemoine' bloeit met witte, geurende bloem pluimen in mei tot juni. Deze plant vraagt vrij veel ruimte en is daarom minder geschikt voor kleine tuinen.

 

Syringa vulgaris 'Charles Joly'

Charles Joly is een opgaande, dicht vertakte struik die tot 5 meter hoog wordt. De planten bloeien rijkelijk met purperroze gevulde bloemen in trossen die in mei aan de plant verschijnen.

 

Syringa vulgaris 'Katherine Havemeyer'

Sering met geurende, dubbele lilapaarse bloemen in mei-juni. Volwassen hoogte tot 3 meter.

 

Syringa vulgaris 'Michel Buchner'

Sering met lilablauwe bloemen in lange, smalle bloempluimen in mei-juni.

 

Clematis (Bosdruif-Bosrank)

Clematis of bosrank is een geslacht van voornamelijk klimplanten uit de ranonkelfamilie. Met een paar honderd variëteiten is het kleurenaanbod enorm: je vindt clematis in het wit, roze, rood, blauw en paars. De bloei varieert vanaf mei en juli tot augustus en september.

 

Voor een volledig overzicht van de Clematis soorten en hun eigenschappen, klik hier

Gepost : 25 apr. 2009
Top 

Onderwerp: "Bloeiende planten in mei (deel 1)"

Wie is online
Gebruikers die dit onderwerp lezen: 1 gelogde gebruikers: 0 en gasten 1