Jan's tuinboek

Onderwerp: "Bloeiende planten in maart, deel 1"

   
Door: Jan de tuinman

Bloeiende planten in maart:

 

DEEL 1 - planten die bloeien begin maart

 

Anemone blanda

Anemone blanda of Blauwe anemoon, Oosterse anemoon of bosanemoon bloeit in maart-april met blauw-mauve bloemen met een geel hartje. Het plantje wordt niet hoger dan 20 cm. Anemone blanda heeft een voorkeur voor halfschaduw tot schaduw en wordt gebruikt als border- of bosrandplant. Met deze anemoon vorm je onder bomen en struiken een bloementapijt in het voorjaar. Je kan dit bolgewas toepassen in de bostuin, rotstuin of in een wilde tuin. Ook in potten en bakken komt Anemone blanda goed tot zijn recht. Zelfs tegen de zoutinvloeden van de kust is dit plantje opgewassen.

 

Helleborus

Helleborus is een geslacht uit de ranonkel familie en komt voor in de gematigde streken van Europa tot West-China. Het zijn laagblijvende planten met een getand diepgroen blad dat uit een vlezige wortelstok komt. De bloemen verschijnen aan het eind van de winter tot in het voorjaar en laten naast wit, ook bijzondere schakeringen zien van groen, oudroze en roodbruin.

Deze groenblijvende planten verkiezen een vruchtbare, humusrijke en goed doorlatende grond.

 

Helleborus argutifolius (nieskruid)

Heeft geelachtig groene bloemen van februari tot april. Verkiest een zonnige tot halfbeschaduwde standplaats.Helleborus orientalis (Nieskruid)

Heeft purperkleurige bloemen van februari tot april en wordt ongeveer 40 cm hoog. Zon tot halfschaduw

 

Helleborus foetidus

Deze heeft neerhangende groene bloemen op halfhoge stengels van januari tot april. Halfschaduw tot schaduwHelleborus purpurascens

Is van februari tot april getooid met zuiver donkerpurpere bloemen. Halfschaduw tot schaduw

 

Jasminum nudiflorum

Deze plant lijkt door de groene loten groenblijvend, maar is een zomergroene klimplant.

De opvallende winterjasmijn bloeit met stervormige gele bloemen op groen hout. Bij milde omstandigheden verschijnen de bloemen al rond de jaarwisseling. Lage temperaturen schaden de knoppen nauwelijks, maar reeds geopende bloemen kunnen bevriezen. Omdat bloemen in de winter bij ons meestal zeldzaam zijn moeten de planten liefst gezet worden waar ze ook goed te zien zijn. Een snoeibeurt nadat de bloemen uitgebloeid zijn vergroot de groeikracht. Jasminum nudiflorum wordt ongeveer tot 3 meter hoog en 1 à 2 meter breed.

 

 

Pieris japonica

Deze bijzonder geliefde groenblijvende struiken hebben typerende enkelvoudige, spitse, elliptische, glanzend groene bladeren en hangende witte urnvormige bloemen die in lange, overhangende trossen staan.

Pieris verkiest een koele, vochtige, humusrijke en goed doorlatende grond. Deze struiken hebben van nature een mooie vorm en vragen zeer weinig snoei.

Pieris is goed te combineren met heide (Ericasoorten), Azalea's en Rhododendrons. Ze houden allemaal van een lichtzure grond en houden van warme, maar niet te hete zomers.

 

 

Prunus cerasifera 'Nigra'

Het geslacht Prunus dat ook bekendstaat als Sierkers of Japanse kers, bestaat uit een groot aantal bomen en struiken.

Prunus cerasifera 'Nigra' is geliefd vanwege het paarsrode blad en de zachtroze, naar wit verbloeiende bloesem, gevolgd door kleine, kersenachtige, paarszwarte vruchten. Deze opgaande, traagroeiende, bladverliezende struik heeft prachtig blad dat bij jonge exemplaren rood is en langzaam naar roodpaars verkleurt.

Deze plant kan toegepast worden als struik of kleine boom. Hij wordt 5 a 10 meter hoog en is dus ook uitermate geschikt voor de kleinere tuin.

 

 

Planten die bloeien in maart:

- deel 1 = begin maart

- deel 2 = midden maart

- deel 3 = eind maart

 --> Klik hier voor een overzicht van alle planten die bloeien in Maart

 

 

Gepost : 19 feb. 2009
Top 

Onderwerp: "Bloeiende planten in maart, deel 1"

Wie is online
Gebruikers die dit onderwerp lezen: 1 gelogde gebruikers: 0 en gasten 1