Online planten kopen?

Vraag geplaatst in:

‘ Openvallen ‘ planten

Vorig jaar kochten wij heel wat planten voor onze voortuin bij A-tuin, en allen hebben de strenge winter overleefd. Tot dusver alles goed dus 🙂

 

Echter, een paar planten vallen echt open, vorig jaar was dit niet zo. Met openvallen bedoel ik dat het midden van de plant kaal lijkt en de stengels met bladeren dus wijdopen vallen. Dit is zo met onze vrouwenmantels (die stonden reeds in de tuin toen we het huis kochten) en onze potentilla’s (flamenco) –> zie ook foto in bijlage, dat maakt het misschien wat duidelijker.

 

Vorig jaar hadden we dit probleem niet. Ik heb wel in de herfst bemest in de voortuin (blauwe korrels) en vraag mij af of het daaraan ligt (de planten zijn een héél stuk groter dan vorig jaar, misschien door de bemesting wat te groot waardoor ze openvallen?), of ligt het toch nog aan iets anders?

 

Met de vrouwenmantels hebben we het probleem “opgelost” door ze te stutten met plantensteunen, maar die potentilla’s groeien laag bij de grond en daar kunnen we die truc niet toepassen…

Geplaatst door Tuinboek Gebruiker
ATuin

Hallo Annick,

 

Dat de planten openvallen kan inderdaad te maken hebben met een (te) sterke bemesting.

 

Hoewel de blauwe korrel die je in het najaar gegeven hebt, normaliter uitgewerkt is. Waarschijnlijk beschik je over een voedzame tuingrond die die sterk groei van de planten verklaart.

Ook het weer kan daar een invloed op hebben: het is mogelijk dat de planten door een onweersbui platgeslagen zijn. Of dat ze na een regenbui sterk zijn gaan groeien en daarna door de droogte dat groeiritme niet meer konden aanhouden en een soort appelflauwte kregen.

De bemesting met blauwe korrel laat je best wel achterwege: het is een zweepslagmeststof waarbij heel snel veel stikstof vrijkomt met een snelle groei tot gevolg. Naar bemesting toe gebruik je best een traagwerkende organische mest.

 

Groetjes,

Jan

Geplaatst door Jan

Beste Jan,

Bedankt voor de snelle reactie! Ik zou niet direct verwacht hebben dat we een voedzame grond hadden (nogal heel erg zanderig hier). Welke bemesting kan je ons aanraden? Als je traagwerkende organische mest zegt, denken wij spontaan aan koemestkorrels of iets dergelijks. Is dat OK?

Geplaatst door Tuinboek Gebruiker

En misschien nog een tweede vraagje - komt het volgend jaar dan weer goed met deze planten, of gaan ze blijvend last hebben van het "openvallen"?

Geplaatst door Tuinboek Gebruiker

Als het om een zanderige grond gaat zal die op zich niet echt voedselrijk zijn. Waarschijnlijk heeft het openvallen meer te maken met het weer: na nogal hevige regenval volgt een periode die zeer warm en droog is. Door de regen gaan de planten snel groeien, omdat veel water en voedingstoffen beschikbaar komen. Door de droogte zijn die voedingsstoffen wel in de bodem aanwezig maar ze zijn niet opgelost in water en dus niet beschikbaar voor de planten.

Bij een fikse bui worden die voedingsstoffen plots wel beschikbaar voor de plant met als gevolg dat die fors groeien. Daarna komt een warme droge periode die ervoor zorgt dat de planten het oorspronkelijke groeiritme niet meer kunnen volhouden en geen voedingsstoffen meer beschikbaar zijn om hun stengels te verstevigen, daarom gaan die openvallen.

Dit heeft wellicht alles te maken met het weer dit jaar en niet met de manier waarop je bemest. Waarschijnlijk lost het probleem zich volgend jaar vanzelf op.

Als organische messtof kan je inderdaad gedroogde koemestkorrels gebruiken.

Succes,

Jan

ATuin

Geplaatst door Jan

Bedankt voor de reactie! Het maakt ons opnieuw een stukje wijzer :-)

Geplaatst door Tuinboek Gebruiker

Log in of Registreer om te reageren of zelf een tuinvraag te stellen.

Heeft deze vraag u geholpen?