Meer informatie over Fagus sylvatica (Groene Beuk)
De Fagus sylvatica is een veelzijdige plant die in veel tuinen tot zijn recht komt. Of je nu een formele haag wilt creëren of een natuurlijke afscheiding, deze groene beuk biedt beide mogelijkheden. Hij staat bekend om zijn prachtige, frisgroene bladeren in de lente, die in de zomer donkerder groen worden. En dan de herfst! Dan transformeert de Fagus sylvatica in een warm kleurenpalet van goudgeel en koperbruin dat ook in de winter de nodige sfeer in je tuin brengt.
Zijn dichte bladerdek zorgt niet alleen voor privacy in de zomer maar ook in de winter doordat het verdorde blad aan de struikjes blijft hangen. Zo heb je ook in de winter de nodige beschutting zonder een ‘groene muur’ rondom je tuin. Ook voor vormsnoei is hij bijzonder geschikt, bv. om in wolken te snoeien.
De Fagus sylvatica is een gematigde groeier, wat hem onderhoudsarm maakt en is winterhard tot zo’n -25°C. Hij kan ook goed tegen luchtverontreiniging, wat hem ideaal maakt voor zowel stadstuinen als landelijke tuinen.
Zijn er alternatieven voor Fagus sylvatica?
Neen niet echt, het feit dat hij bladhoudend is maakt hem redelijk uniek. Als alternatief heb je natuurlijk wel de Rode beuk (identiek maar met rood blad) en de Haagbeuk. Maar de haagbeuk is veel minder bladhoudend!
Groene beuk als leiboom planten?
Zeker, hij wordt meer en meer als leiboom gebruikt. Hou er wel rekening me dat hij niet wintergroen maar bladhoudend. In de winter kan je er dus wel een beetje door kijken.
Meer info in het artikel: Leibomen : verschillende mogelijkheden
Onderhoud – Hoeveel snoeien?
Hoe vaak moet de groene beuk gesnoeid worden?
Het is voldoende om de beukenhaag 1 keer te snoeien op het einde van de herfst. Tenzij je een heel strakke haag wil, dan kan je ook op het einde van de lente al eens snoeien. Zolang de haag niet zijn definitieve hoogte heeft hoef je de toppen niet in te snoeien. Door de eerste jaren veel te snoeien stimuleer je de vertakking en kan je deze haagplant ook gebruiken voor een smalle haag.
Verzorging:
Jonge planten van beuk zijn gevoelig voor bladluis. De meeste hagen zullen hier geen last van hebben maar een jonge aanplant moet je de eerste paar jaar in de gaten houden en behandelen indien nodig. Na enkele jaren, eens de planten goed gesetteld zijn, is behandeling meestal niet meer nodig. Meer info in dit artikel: ‘Beukenbladluis en bestrijding’
Tips voor aanplanten:
Plant de groene beuk steeds met een haagsteun, anders kan een deel van de planten afsterven het 1e jaar. Dit is dus belangrijk voor de groeigarantie! Hiervoor hebben we ook een haagsteunpakket beschikbaar. Verbeter de bodem met compost of bodemverbeteraar voor een optimale groei. Een mulchlaag of boomschors helpt de onkruidgroei te onderdrukken. Geef de plant direct na het aanplanten voldoende water, vooral bij droog weer. Meer info vind je in ons artikel Hoe een haag planten.
Veelgestelde vragen:
Is beukenhaag hetzelfde als haagbeuk?
Neen. Het is inderdaad best verwarrend maar dit zijn 2 verschillende planten. De beuk is de Fagus sylvatica maar de haagbeuk is de Carpinus betulus. Het grote verschil tussen groene beuk en haagbeuk is dat de haagbeuk zijn blad grotendeels verliest in de winter en de groene beuk niet. Lees er meer over in dit artikel.
Is de beukenhaag wintergroen?
Neen, maar het unieke aan de Fagus sylvatica is dat de verdorde bladeren gedurende de winter grotendeels aan de takken blijven hangen tot de nieuwe bladeren in de lente verschijnen.
Hoe snel groeit een beukenhaag per jaar?
De Fagus sylvatica is eerder een trage groeier. Zeker het 1e jaar na aanplant is er weinig groei. Reken vanaf het 2e jaar op een gemiddelde groei van zo’n 30 à 40 cm per jaar, afhankelijk van de groeiomstandigheden.
Hoe lang duurt het voordat ik een dichte haag heb op 2 meter?
De Fagus sylvatica is een eerder trage groeier. De tijd die nodig is voor een dichte haag hangt af van de grootte van de planten bij aankoop. Als je start met planten van 60/80 moet je rekenen op zo’n 5 à 6 jaar. Start je daarentegen met planten van 125/150 dan zal het maar 3 à 4 jaar duren en met ‘geveerde’ planten van 200/250 heb je direct een gesloten haag.
Wanneer is de beste tijd om een beukenhaag te planten?
Planten van beuk worden meestal als ‘Blote wortel’ geplant. Dat betekent echter dat je ze niet het ganse jaar door kan planten maar enkel tussen november en midden april (naargelang de weersomstandigheden). Er is ook een beperkt aantal maten in pot verkrijgbaar die je het ganse jaar door kan planten.
Is de Fagus sylvatica geschikt voor kleigrond?
Beter niet. In lichte klei zou het nog kunnen als deze goed doorlatend is, maar in realiteit is kleigrond in de winter meestal te nat voor groene beuk en dat kan wortelrot veroorzaken.
Goede combinaties met Fagus sylvatica
- Photinia fraseri ‘Carré Rouge’ – glanzend blad, rode lenteaccenten
- Quercus ilex – robuuste groenblijvende haag, droogtetolerant
- Hydrangea macrophylla – zomerse bloemenpracht in schaduw
- Carex morrowii ‘Ice Dance’ – bont siergras, kleur in bladstructuur
- Euonymus fortunei ‘Emerald’n Gold’ – bodembedekker met geelgroene tint
Deze mix zorgt voor afwisseling in bladkleur en bloei in verschillende seizoenen.