Online planten kopen?

Artikel geplaatst door Jan De Tuinman in:

Witziekte of echte meeldauw

 

Hét symptoom van witziekte is dat de aangetaste plantendelen een warrig, witbestoven beeld laten zien. Een groot aantal planten is gevoelig voor witziekte. Heel vaak wordt witziekte of echte meeldauw verward met valse meeldauw die vooral, maar niet noodzakelijk, de bladonderzijde infecteert. Witziekte of echte meeldauw infecteert vooral de bladbovenzijde.

Witziekte / echte meeldauw op rozen:

Een witziekte is vrij gemakkelijk te herkennen: de symptomen zijn dan ook meestal duidelijk en uniform op de aangetaste delen zien we een warrig tot viltig, wit schimmelpluis. Alle groene delen van de plant kunnen aangetast zijn, bladeren, niet-verhoute stengels, tot en met de kelkblaadjes toe.

De schimmel vestigt zich op de aangetaste delen van de plant (in tegenstelling tot valst meeldauw die zich vestigt in de aangetaste weefsels). De witte vlekken die ontstaan zijn aanvankelijk makkelijk van het blad af te vegen.

Een infectie van meeldauw is vooral te verwachten bij droge omstandigheden, hoewel wat dauw nodig is voor de kieming van de schimmelsporen. De schimmel verdraagt water slecht, en de schimmelsporen die in contact komen met water sterven af. Vooral planten die in de zon en uit de regen staan zijn erg gevoelig voor witziektes. Witziekte komt vaak voor bij druiven, rozen, fruit, haagbeuk, …

Witziekte kan je preventief bestrijden door te kiezen voor gewassen die resistent zijn tegen witziektes. Door de planten niet te dicht op elkaar te zetten verkrijg je een beter verluchting, waardoor de planten sneller opdrogen. Het is vooral in ‘dauwperiodes’ dat de schimmelsporen gaan kiemen. De planten halen er voordeel uit door ze regelmatig nat te spuiten omdat de schimmels water slecht verdragen. Chemisch bestrijden kan met Difcor Garden of Belrose Garden van Edialux. Voor een biologische bestrijding kan je gaasvlieglarven gaan uitzetten! Je kan dit doen met Chrysopa van van Biogroei.

Log in of Registreer om te reageren of zelf een tuinvraag te stellen.

Heeft dit artikel u geholpen?