Online planten kopen?

Artikel geplaatst door Jan De Tuinman in:

Slakken en hun bestrijding

De meest voorkomende plagen:

Slakken

De meest voorkomende soorten bij ons zijn de huisjesslak en de rode wegslak. Maar vooral die laatste, een naaktslak, kan nogal verwoestend tewerk gaan. Slakkenschade herken je aan het zilverkleurige slijmspoor dat ze achterlaten. De bladeren van aangetaste planten hebben gaatjes en gekartelde randen. Op stengels, vruchten of wortels zie je uitgevreten gaten. Slakken zijn vooral verzot op jonge en malse plantjes. Ze zijn vooral s nachts actief en schuilen overdag.

Preventief:

  • Richt je tuin diervriendelijk in: egels, vogels, padden eten wat graag slakken.

  • Plekken waar je absoluut geen slakken wil af: moestuin, kruidentuin,… baken je af door errond gootjes met water, slakkenschotten of randjes met houtasse, kalk, scherp zand of zaagsel te leggen.

  • Lok slakken in de hoeken van deze afgebakende plekken en erbuiten met zelfgemaakte vallen en -oogst- telkens s morgens; biervallen, potjes halfgevuld met bier, in de grond ingegraven-,

Bestrijding van slakken:

Pak slakken aan met korrels die je tussen de planten strooit. De beste tijd om ze te bestrijden is bij warm weer na zware regen, dan komen ze tevoorschijn om te eten. IJzerfosfaathoudende slakkenkorrels zijn dodelijk voor de slakken maar hebben het voordeel dat het ijzerfosfaat door de bodemorganismen omgezet wordt in voedingsstoffen voor de planten. Bewaar slakkenkorrels steeds buiten het bereik van kinderen en huisdieren.

Log in of Registreer om te reageren of zelf een tuinvraag te stellen.

Heeft dit artikel u geholpen?