Online planten kopen?

Artikel geplaatst door Jan De Tuinman in:

Leylandii haag wordt bruin – takluis

 

Soms zie je op de wijdverspreide leylandihagen bruine plekken onstaan. Deze plekken kunnen in het voorjaar of in de zomer snel uitbreiden tot grote bruine plekken waar het groene loof afgestorven is. In eerste instantie verkleurt het donkergroene loof geel. Snel gaat deze gele kleur over naar bruin, daarna sterven het loof en de twijgen af. Bruine, afgestorven plekken die in warme periodes termijn snel kunnen uitbreiden zijn het resultaat.

Vaak gebeurt de aantasting pleksgewijs en vrij snel, maar in veel gevallen stellen we ook hagen van Cupressocyparis leylandii vast die langs binnenuit uitgevreten worden en die langzaamaan opener worden en langzaam maar zeker afsterven. Hier is de takluis over de gehele haag verspreid i.p.v. Pleksgewijs en tast de volledige haag van binnenuit aan. Takluizen zijn peervormige insecten met een grootte van 3 tot 4 mm. Door hun grijsachtige, zwartbruine kleur zijn ze moeilijk waarneembaar. Belangrijker dan de beestjes te vinden, is het onderkennen van het schadebeeld en snel ingrijpen. In warme periodes kunnen de takluizen immers razend snel uitbreiden.

Takluizen zijn het hele jaar aanwezig op de plant maar worden pas actief in warme periodes: vooral vanaf het voorjaar tot oktober. Vanaf oktober – november gaan de takluizen eitjes leggen die overwinteren om het volgend jaar de populatie te herstellen. Bij warmere winters vriezen deze eitjes niet kapot met als resultaat een razendsnelle aantasting in het voorjaar rond april -mei. I

Takluizen zuigen plantensappen uit de twijgen en de jonge stammen. De aangetaste takken krijgen dus geen voedingsstoffen meer en verkleuren eerst geel, daarna bruin, uiteindelijk sterven de takken af. Daarnaast bevuilen de takluizen de bladschubben met hun suikerachtige uitwerpselen de bladschubben waarop secundaire schimmels een voedingsbodem vinden.

De enige oplossing voor takluizen is spuiten, best zo snel mogelijk na het waarnemen van de eerste schade. Chemische bestrijding kan met Confidor in combinatie met Okapi. Okapi heeft een contactwerking en bestrijdt de luizen die met het middel geraakt worden. Confidor wordt door de plant opgenomen en zo naar alle delen van de plant getransporteerd. Deze systemische werking werkt langzamer maar blijft veel langer actief.

 

Bent u op zoek naar informatie over haagconiferen of Leylandii planten als haag? Klik dan hier.

Log in of Registreer om te reageren of zelf een tuinvraag te stellen.

Heeft dit artikel u geholpen?