Online planten kopen?

Artikel geplaatst door Jan De Tuinman in:

Jaarrond bomen, halfstammen, heesters op terras of

 

Naast de traditionele orangerieplanten zoals Brugmansia (Datura), Cycas- soorten, Citrussen, Fuchsia, Laurier, Oleander, die je tijdens de winter binnen moet overwinteren, en de traditionele bakken en potten met éénjarigen, is het ook mogelijk om planten in potten en bakken te gebruiken die normaliter in de volle grond toegepast worden. Deze hebben het voordeel dat ze niet zo arbeidsintensief zijn omdat ze beter aangepast zijn aan onze weersomstandigheden, ze kunnen ook het jaarrond buiten blijven. Een groot voordeel voor wie niet over de ruimte beschikt om zijn terrasplanten elke winter naar binnen te halen. Beste veelvoorkomend voorbeeld hiervan is buxus, geknipt in alle mogelijke vormen, die het jaarrond uw terras kan opfleuren.

Naast de traditioneel bekende soorten als Viburnum Tinus en Skimmia, die winterbloeiend zijn,is het mogelijk om vrijwel iedere plant in pot of kuip te houden.

Vooral voor degenen die hun dakterras, daktuin ,balkon, binnenkoer, … , met groen willen aankleden schept het werken met solide planten in bakken of kuipen ruime mogelijkheden.

He nadeel met bakken, potten en containers is natuurlijk dat de planten voor hun voeding slechts kunnen putten uit de kleine hoeveelheid grond die hen in de potten is toegewezen. Dit is dé facto een artificiële situatie die het nodig maakt om hierop tijdig te anticiperen om de planten van voldoende voeding en water te voorzien. Regelmatig meststof toedienen en voldoende water geven is dus de boodschap. Bij dat watergeven knelt vaak het schoentje. Bij droog weer mag je ruimschoots water geven, bij nat weer stelt zich vaak het probleem dat kuipplanten vaak te nat staan. Vooral in de winter is het van belang dat ze niet te nat staan. Daarom is het aangewezen de onderschalen onder de potten vandaan te halen.

Van groot belang is kuipplanten regelmatig van nieuwe potgrond te voorzien. De hoeveelheid grond die de kuipplant ter beschikking heeft is heel beperkt en de voedselvoorraad in de wortelkluit raakt dan ook snel opgesoupeerd. Daarnaast zullen de wortels die de rand van de pot bereiken rondom de pot beginnen groeien (draaiwortels). Bij het verpotten is het dan ook aangewezen deze draaiwortels rondom de buitenkant van de kluit met de spade af te steken. Verpotten gebeurt best in het vroege voorjaar, voor het groeiseizoen. Zorg ervoor dat de planten in een pot of bak staat die ruim genoeg is en in verhouding is met de grootte van de plant. Best elk jaar of om de twee jaar verpotten. Je hoeft daarom niet steeds een nieuwe grotere pot aan te schaffen, in de meeste gevallen is het voldoende om de buitenste rand en de onderkant van de wortelkluit af te steken en deze te vervangen door verse potgrond. Daarna, gedurende het groeiseizoen regelmatig meststof toedienen!

Planten in potten, bakken of containers zijn tevens gevoeliger voor vorst dan planten in volle grond. Bij volle grond zal de grond langzaam bevriezen en naarmate het vriesweer aanhoudt zal de grond steeds dieper bevriezen, dit zal echter nooit een zeer diep zijn. Bij containerplanten is het heel goed mogelijk dat de volledige inhoud van de pot zal bevriezen, dit wil zeggen dat ook de wortels van de plant op korte termijn kunnen bevriezen. Bijvoorbeeld bij nachtvorst, van pakweg – 5 graden, kan de volledige wortelkluit doorvriezen op één nacht tijd. Als het overdag dan zonnig weer is, is het goed mogelijk dat de hele handel terug opwarmt tot een stuk boven het nulpunt. Dit is precies het probleem met containerplanten en vorst: de snelheid waarmee de grond in de pot opwarmt en afkoelt, te grote schommelingen verdragen de planten niet goed. Het doorvriezen van de wortelkluit moet absoluut vermeden worden. Dit is zo bij alle planten. Zelfs de meest winterharde bomen kunnen in pot doodvriezen. Merkwaardig hierbij is dat deze bomen het volgende voorjaar nog zullen uitlopen maar dan snel afsterven. Het is dus aangeraden bij zware vorst een aantal voorzorgen te nemen. Een verwittigd man is er twee waard… Zorg er bijvoorbeeld voor dat je potten niet te nat staan in de winter, droge grond isoleert goed, hoe meer water de grond bevat hoe beter de warmte- en koudegeleiding ervan. Je kan in de volle winter gerust je potten afdekken met bvb plasticfolie, zodat de grond niet met water verzadigd is. Zorg er daarom ook voor dat voor de winter eventuele schalen van onder de potten verwijdert worden. In de winter hebben kuipplanten die buiten staan genoeg water ter beschikking en is de verdamping minimaal zodat deze schalen in de winter meer kwaad doen dan goed.

Meer informatie over terras en balkonplanten en hun onderhoud vindt je hier

Log in of Registreer om te reageren of zelf een tuinvraag te stellen.

Heeft dit artikel u geholpen?