Online planten kopen?

Artikel geplaatst door Jan De Tuinman in:

Wanneer kan ik (niet) planten?

 

Eigenlijk is het eenvoudig, je kan niet planten:

– Als het overdag aanhoudend vriest en de grond dus bevroren is.
– Als het sneeuwt.
– Als het té nat is.

Met andere woorden, als het ‘snachts eens -2 of -3 vriest maar overdag niet en de grond is nog goed bewerkbaar: dan kan u perfect planten.

Ook januari en februari zijn dus op zich goede plantperiodes.
De algemene regel is nog steeds: Hoe vroeger geplant Hoe beter het resultaat!
Meer info in dit artikel: Vroeg geplant = beter resultaat.

Eénmaal de planten in de grond staan is vorst geen probleem meer, ook voor pas aangeplante planten. Ook bij ons in de kwekerij staan de planten in dezelfde vrieskou…


Meer in detail:

 

… Planten in een pot.

Planten die in pot zijn geteeld kunnen het jaar rond worden geplant, maar liefst van september tot juni.

… Planten met blote wortel of met een aardekluit

Kan je enkel planten als de planten in winterrust zijn:

  • – Vanaf november tot april naargelang de soort en de weersomstandigheden;
  • – Voor coniferen met kluit kan dit reeds vanaf eind september, naargelang de weersomstandigheden.

Plant nooit als het overdag aanhoudend vriest, als de grond (nog) bevroren is, als het te warm is of als de grond te nat of juist te droog is.

Aanhoudende vorst overdag

Hiervoor moet het reeds enkele dagen ook overdag aanhoudend vriezen zodat de grond onbewerkbaar is geworden. Als het dus enkel ‘s nachts een beetje vriest, maar de bodem ontdooit overdag terug, dan kan je nog verder planten. Eénmaal de planten in de grond staan is vorst geen probleem meer, ook voor pas aangeplante planten.

Planten die maar matig winterhard zijn plant je niet aan in het najaar of de winter. Wacht hiermee tot het voorjaar als het risico op vorst grotendeels verdwenen is.   Een overzicht van planten die vorstgevoelig zijn vind je hier.

Te natte bodem

Dit is sterk afhankelijk van de bodem. Een kleigrond zal veel sneller ‘te nat’ zijn dan een zandgrond. Het komt er op neer dat als je met je voet in de grond drukt er geen water naar boven mag komen. Zolang je de indruk hebt dat je op een doorweekte spons trapt mag je niet planten.

Ben je niet zeker? Graaf dan een putje van ongeveer een goede spadesteek diep. De grond moet tot op een diepte van +- 30 cm. gewoon vochtig zijn, maar niet modderig, en er mag zeker geen water in het putje blijven staan.

Te droog

Een te droge grond zal je in de traditionele plantperiodes van september tot juni niet zo vaak tegenkomen. Het is sterk afhankelijk van de bodem: een zandgrond zal sneller uitgedroogd zijn dan een kleigrond. Het komt er op neer dat de bovenste 5 cm. van de grond wel droog mag zijn, maar dat de grond daaronder echt wel vochtig moet aanvoelen. Is dit niet het geval dan kan je beter wachten op de volgende fikse regenbui. Als je absoluut wil/moet planten dan beregen je de plek vooraf zodat ze goed nat staat tot 15 à 25 cm. diep (naargelang de grootte van de wortels van de planten. Daarna laat je de plek 2 à 3 dagen uitdrogen zodat je goede plantcondities hebt. Ook tijdens en na het planten dagelijks aangieten. Zie “nieuwe aanplantingen correct water geven”

Om deze reden we niet aan om tijdens juli en augustus aan te planten, tenzij je over een irrigatiesysteem beschikt en je niet meer op vakantie gaat (of je je buur of opa kan overhalen om elke dag eens te komen gieten).

Te warm

= meer dan 28 C°.

Planten verdampen enorm veel water door hun bladeren. Als het te warm is kunnen de planten door hun nog beperkte wortelgestel het water niet snel genoeg opnemen om de nieuwe scheuten te bevoorraden, met als resultaat dat de plant verwelkt en zelfs kan afsterven. Als je door omstandigheden toch moet aanplanten dan zeker voldoende water geven!!
Zie –> “nieuwe aanplantingen correct water geven”

Log in of Registreer om te reageren of zelf een tuinvraag te stellen.

Heeft dit artikel u geholpen?