Online planten kopen?

Artikel geplaatst door Jan De Tuinman in:

Wintergroene haagplanten : Struiken

 

De haag en zijn lossere variant de heg zijn een onmisbaar structureel element in de tuin. In eerste instantie denken we aan hagen als afscheiding tussen percelen. Hagen als perceelsafscheiding zijn de eeuwenoude vorm van landschapsinrichting. Nog steeds bewijzen hagen hun nut als natuurlijke begrenzing tussen twee percelen, als decoratief scheidingselement tussen de verschillende delen van de tuin. Of we gebruiken hagen als achtergrond voor kleurrijke borders, om minder fraai hoeken af te schermen. Daarnaast zijn hagen belangrijk als zichtscherm, om de tuinbezitter de nodige privacy te verschaffen. Ook als windscherm maken hagen ons het leven aangenamer. Misschien nog een wat minder bekende eigenschap van hagen: dicht, gesloten hagen houden vaak een niet te onderschatten hoeveelheid decibels tegen.


Bent u nog op zoek naar de juiste haag voor uw tuin?

Stuur ons een mailtje op  info@atuin.be   of bel ons op 09/334 50 60   (7/7 van 10.00 – 21.00 u.)

We helpen u graag verder!


Wintergroene hagen: STRUIKEN

Buxus sempervirens (Palm)

Buxus sempervirens is zonder twijfel de meest gebruikte haagplant voor kleine haagjes in de tuin. Doordat buxus zich makkelijk laat snoeien en goed groeit behoren ook allerhande snoeivormen tot de mogelijkheden.

Buxus groeit op elke goed doorlatende grond in zon of halfschaduw. De combinatie van droge grond en volle zon kan tot verbranding leiden. Daarom ook opletten bij het scheren. Als na het scheren de buxus teveel in het directe zonlicht staat kan verbranding van de bladeren optreden. Daarom best gaan knippen wanneer niet te warm en te zonnig weer verwacht wordt. Wanneer sterk teruggesnoeid moet worden in het voorjaar snoeien.

Buxus houdt van een kalkrijke grond, daarom bij het planten wat kalk aan de grond toevoegen. Buxus regelmatig een goede portie kalk toedienen.

Elaeagnus ebbingei (Olijfwilg, Zilverbes)

Eleagnus of Olijfwilg, Zilverbes is een groenblijvende heester die tot 3 meter hoog wordt. Eleagnus heeft langwerpige tot ovale bladeren die aan de bovenkant glanzend donkergroen zijn en aan de onderkant zilverachtig wit behaard zijn.

Eleagnus is niet kieskeurig voor zijn standplaats en groeit op zowat elke grond, maar verkiest een droge grond. Deze plant verdraagt de zoutige invloeden van de kust zeer goed.

Hedera helix (Gewone klimop)

Hedera helix of gewone, kleinbladige klimop is een groenblijvende, zelfhechtende klimplant. Klimop wordt vaak toegepast als haagplant langs een draad om een smalle, snelgroeiende, groenblijvende haag te vormen.

Klimop groeit in vochtige, goed doorlatende humusrijke grond, zowel in de zon als in de schaduw.

Hedera hibernica (Ierse klimop)

Deze Ierse klimop is een krachtige, groenblijvende en zelfhechtende klimplant. Wordt als smalle haag gebruikt langs een draadafsluiting.

Hedera hibernica heeft grote gelobde bladeren die tot 10 cm groot worden

Hedera hibernica groeit in vochtige, goed doorlatende grond. Verkiest halfschaduw tot schaduw.

Hedera helix ‘Goldheart’ (Geelbonte klimop)

Deze sierklimop blijft wintergroen en is zelfhechtend. Deze cultuurvariëteit onderscheidt zich van de soort door zijn geelbont blad.

Hedera colchica ‘Arborescens’ (Perzische klimop)

De Perzische klimop is een zelfhechtende, groenblijvende klimplant met goede groeikracht die grote, hartvormige bladeren draagt. Deze zijn donkergroen en voelen leerachtig aan.

Hedera colchica houdt van een vruchtbare, vochtige, maar goed doorlatende grond dit lichtzuur is. Houdt van zon tot halfschaduw en verdraagt schaduw.

Hedera colchica ‘Sulphur Heart’ (Perzische Klimop)

Deze klimop met gekleurd blad is een krachtige, zelfhechtende, groenblijvende klimplant. Het grote, hartvormige blad is donkergroen met roomgeel, naarmate het blad ouder wordt, wordt de kleur gelijkmatiger.

Hedera colchica ‘Sulphur Heart’ verkiest zon tot halfschaduw, maar de bladkleur in de zon is intenser.

Ilex aquifolium (Gewone hulst, Scherpe hulst)

Scherpe hulst of gewone of groene hulst heeft paarse scheuten, een grijze schors en glimmend blad. Ilex aquifolium heeft een stekelig blad. De helderrode bessen, die in november aan de planten komen zijn welbekend als traditionele kerstversiering.

Ilex verkiest een vochtige, goed doorlatende vruchtbare, humusrijke grond. En kan zowel in de zon als in de schaduw geplant worden. In het voorjaar knip de jonge bomen of struiken in vorm, het scheren van hulsthagen gebeurt aan het einde van de zomer.

Ilex aquifolium ‘Alaska’ (Beshulst)

Deze heeft kleine, stekelige bladeren. Hulst met kleine witte bloempjes in mei-juni, gevolgd door mooie, rode vruchten.

Ilex aquifolium ‘Argentea Marginata’ (Zilverbonte hulst)

Zilverbonte hulst met wit gerande bladeren met talrijke rode bessen.

Ilex aquifolium J.C. Van Tol’ (Doornloze hulst)

Deze cultuurvariëteit draagt het meeste bessen en heeft bladeren zonder stekels, draagt grote, oranjerode bessen.

Ilex aquifolium ‘Pyramidalis’

Deze behulst is een piramidaal opgaand groeiende smalle struik met donkergroen blad. Deze soort geeft veel rode bessen.

Ilex crenata ‘Convexa’ (Chinese Beshulst)

Deze bossige vorm van de Japanse Hulst is een dichte, groenblijvende struik met paargroene stengels en met niet-stekelig, ovaal, glanzend groen tot donkergroen blad. In de herfst verschijnt een overvloed aan kleine, zwarte bessen.

Deze soort wordt hoogstens een tweetal meter hoog.

Ilex crenata ‘Convexa’ kan gebruikt worden voor lage hagen tot ongeveer één meter hoof en voor vormsnoei.

Ilex crenata ‘Golden Gem’ (Hulst)

Is een kleinblijvende hulst met fijne, gele bladeren. Geschikt voor kleine hagen tot ongeveer 50 cm hoog.

Ilex meserveae ‘Blue Angel’ (Hulst)

Deze brede opgaande hulst met een dichte groeiwijze en een opvallend blauwgroen blad wordt als struik 4-5 meter hoog. Deze hulst kan dus toegepast worden als hoge haag.

Ilex meserveae ‘Blue Prince’ (Hulst)

Deze breedgroeiende hulst met blauwgroene bladeren vormt geen bessen.

Ilex meserveae ‘Blue Princess’ (Hulst)

Deze blauwe hulst is een krachtige, dichte, groenblijvende struik met ovaal, gestekeld, sterk glimmend, groenblauw blad. De donker paarsgroene stengels zijn goed zichtbaar als de haag regelmatig wordt geknipt.

Ligustrum ovalifolium (Grootbladige Liguster)

Ligustrum ovalifolium of haagliguster is de gewone soort die het meest voor hagen wordt gebruikt.

Ligustrum ovalifolium past zich aan aan alle bodemtypes en situaties, zowel in de schaduw als in de zon.

Ligustrum ovalifolium ‘Aureum’ (Geelbonte Liguster)

De Geelbonte Liguster groeit iets compacter dan ligustrum ovalifolium en heeft een geelgerand blad.

Ligustrum japonicum ‘Rotundifolium’ (Liguster)

Wordt hoogstens een meter hoog. Deze compact groeiende Liguster heeft een blad dat bijna rond is. Deze soort kan gebruikt worden voor lage hagen.

Ligustrum lucidum (Liguster)Deze ligustrum een krachtige, kegelvormige, groenblijvende struik met een glimmend donkergroen, ovaal blad.

Ligustrum lucidum groeit liefst in een goed doorlatende grond, in zon tot schaduw.

Ligustrum vulgare (Gewone Liguster)

De wilde liguster is een snelle groeier die in de winter afhankelijk van de temperatuur zijn bladeren behoudt.

Lonicera nitida ‘Maigrün’ (Kamperfoelie, Geitenbaard)

Lonicera nititida ‘Maigrün’ is een breed spreidend, laagblijvend struikje dat maximaal 70 centimeter hoog wordt. Deze compact groeiende soort heeft glanzend groene bladeren is een geschikte soort voor lage blokhagen.

Lonicera stelt geen bijzondere eisen aan de bodem en groeit in volle zon als in schaduw.

Lonicera nitida ‘Elegant’ (Kamperfoelie-Geitenbaard)

Deze brede, open struik met fijne, groene blaadjes wordt iets groter dan ‘Maigrün’ nl. tot 1,5 meter. Geschikt voor brede hagen tot ongeveer 1 meter hoog.

Lonicera pileata (Kamperfoelie-Geitenbaard)

Dit breed spreidend struikje wordt 50 tot 100 cm hoog en heeft kleine donkergroene blaadjes. Geschikt voor brede hagen tot 75 cm hoogte.

Osmanthus burkwoodii (Schijnhulst)

Is een dichte, ronde, groenblijvende struik met ovale, iets getande, leerachtige donkergroene bladeren. De bladeren van Osmanthus zijn niet stekelig.

Osmanthus vraagt een goed doorlatende, vruchtbare grond, in de zon of in halfschaduw, beschut tegen gure wind.

Osmanthus heterophyllus (Schijnhulst)

Deze schijnhulst wordt als struik 3 tot 5 meter hoog, als haag kan deze soort dus gebruikt worden om hoge hagen te vormen. Osmanthus heterophyllus heeft heldergroene, gestekelde bladeren

Photinia fraseri ‘Red Robin’ (Glansmispel)

Deze opgaande, compact groeiende struik wordt vaak als haag aangeplant omwille van zijn jonge, helderrode blad. Het blad behoudt zijn kleur langer als hij vaak wordt geknipt. Het volwassen blad is leerachtig, lancetvormig en donkergroen.

Photinia verkiest een vochtige, goed doorlatende vruchtbare grond, in volle zon of halfschaduw.

Hagen worden best 2-3 keer per jaar gesnoeid voor het behoud van de kleur van het blad.

Prunus laurocerasus ‘Caucasica’ (Laurierkers)

Brede, opgaande struik met een glanzend, helder groen langwerpig blad. Geschikt voor zowel standplaatsen in de zon als in de schaduw. Deze plant is goed winterhard . ‘Caucasica heeft een iets smallere groeiwijze dan ‘Rotundifolia’ en een donkerder blad.

Prunus laurocerasus ‘Caucasica’ groeit goed op elke vochtige, goed doorlatende, matig vruchtbare grond.

Prunus laurocerasus ‘Otto Luycken’ (Laurierkers)

Deze compacte laurierkers is een groenblijvende struik met een dicht, glanzend donkergroen blad. In het voorjaar verschijnen weelderige aren met wtte bloemen die vaak in de herfst opnieuw bloeien, gevpolgd door kegelvormige rode vruchten die zwart verkleuren. In groepen aanplanten als lage haag of om kale grond te bedekken.

Prunus laurocerasus ‘Otto Luycken’ groeit goed op elke vochtige, goed doorlatende, matig vruchtbare grond, in de volle zon.

Prunus laurocerasus ‘ Rotundifolia’ (Laurierkers)

Is de gewone, meest voorkomende laurierkers in onze streken. Goede plant voor hoge, brede hagen voor zon tot schaduw.

Prunus lusitanica ‘Angustifolia’ (Portugese Laurier)

Portugese laurierkers is eeen dichte, brede, opgaande struik met glanzende bladeren. Prunus lusitanica vraagt een wat beschutte standplaats in de zon of halfschaduw.


Bent u nog op zoek naar de juiste haag voor uw tuin?

Stuur ons een mailtje op  info@atuin.be   of bel ons op 09/334 50 60   (7/7 van 10.00 – 21.00 u.)

We helpen u graag verder!


Relevante artikels:

–> de plantafstand kan u ook terugvinden op iedere individuele plantfiche.

Voor meer informatie omtrent plantenkeuze klik hier

Dit artikel gaat over informatie over wintergroen haag online kopen hagen winter groene haag in de winter gesloten dichte ondoorzichtige afscheiding bladhoudende wintergroene groenblijvende hagen haag hagen met weinig onderhoud groenscherm

Log in of Registreer om te reageren of zelf een tuinvraag te stellen.

Heeft dit artikel u geholpen?