Online planten kopen?

Vraag geplaatst in:

Hoe een boom kiezen

Hoe een boom kiezen?

————————-

Bomen zijn bepalend voor de sfeer van een tuin.

Door hun omvang zijn ze de “derde dimensie” van veel tuinen. Ze zorgen voor schaduw en beslotenheid maar ze kunnen ook als zichtscherm (leibomen) functioneren en zo meer privacy brengen.

Bomen leven lang en kunnen grote afmetingen bereiken, als je bomen gaat aanplanten in de tuin is het dus van groot belang de juiste boom op de juiste plaats te zetten. Niet alle bomen worden groot en breed en door te snoeien kan je ze dikwijls binnen de gewenste dimensies houden.

Voor elke tuin is er wel een passende boom te vinden…

Bij de keuze van een boom moet je volgende zaken goed in overweging nemen:

1. Hoe groot mag de boom worden?

2. De bloeivorm

3. De kroonvorm

4. Bladkleur en bladtextuur

5. Herfstverkleuring

1. Hoe groot mag de boom worden?

De ene boom is de andere niet: kleine bolvormige bomen als Acer campestre ‘Nanum’ (Veldesdoorn), Catalpa bignonioides ‘Nana’, Robinia pseudoacacia ‘Umbraculifera’ worden hooguit 3 meter hoog.

De klassieke bosbomen zoals Eik (Quercus), Beuk (Fagus), Esdoorn (Acer pseudoplatanus) worden reuzen van meer dan 20 meter hoog. Bij de keuze van een geschikte boom is het dus echt wel de moeite om even in te schatten welke dimensies de boom maximaal mag bereiken. ‘De juiste boom op de juiste plaats’ kan het meeste snoeiwerk overbodig maken.

Op elke plantenfiche staat daarom aangeduid hoe groot de boom wordt als volwassen exemplaar.

2. Kroonvorm:

De kroonvorm is bepalend voor de breedte van de boom in volwassen toestand.

Een kleine bolvorm bereikt heel bescheiden afmetingen, een smalle opgaande kroon wordt hoog maar niet erg breed. Een bolvormige kroon wordt ongeveer even breed als hoog. Een boom die 10 meter hoog wordt, wordt ongeveer 8 meter breed: 10m. min 2m. stamlengte: een handige stelregel om de breedte die de kruin zal innemen in te schatten.

Volgende kroonvormen komen frequent voor:

————————————————-

* Kleine bolvormige kroon:

Een kleinblijvend boompje met een kleine ronde kroon.

Een ideale boomvorm voor op plaatsen waar een beperkte kroonomvang vereist is: in de kleinere tuin, langs een oprit…

* Smalle opgaande groei:

Soorten als Populus italica ‘Nigra’ (Italiaanse populier), Quercus robur ‘Fastigiata’ bereiken wel een grote hoogte, maar hun kroondoorsnede blijft beperkt.

* Bolvorm:

Bomen met een bolvormige kroon als Prunus cerasifera ‘Nigra’ (Sierkers), Aesculus carnea ‘Briotii’, Quercus robur (Zomereik),…

* Piramidale kroon:

Hier is de kruin eerder piramidaal zoals bij Liriodendron tulipifera ‘Aureaomarginatum’ (Tulpenboom)

; Liquidambar styraciflua (Amberboom), Quercus palustris (Moeraseik),…

* Treurvormen:

Treurbomen zijn getooid met hangende takken zoals bij treurwilg Salix sepulcralis ′Chrysocoma′, Salix caprea ‘Kilmarnock’ (treurwilgen), Sophora japonica ‘Pendula’ (Honingboom),…

3. Bloei:

Sommige bomen bloeien heel discreet, de bloei is bijna onzichtbaar, zoals Liquidambar (honingboom) of Beuk (Fagus), terwijl andere vormen elk jaar een zee aan bloemen ten toon spreiden zoals bij Prunus ‘Accolade’ (Sierkers), Liriodendron Tulipifera(Tulpenboom), Gouden regen (Laburnum),…

4. Bladkleur en bladtextuur:

Hou niet alleen rekening met de kleur van het blad, ook de bladtextuur is van belang: grove, grote bladeren zoals bij de Plataan (Platanus) of de kleine deelblaadjes van Christusdoorn (Gleditsia).

Bladafval:

Houdt in je keuze ook rekening met het bladafval dat een boom produceert: het grote blad van een Plataan verteert niet snel en blijft in het najaar dus lang in de tuin liggen, de kleine blaadjes van Christusdoorn zijn al na een paar weken verteerd!

Schaduw:

Om nog even bij het voorbeeld van christusdoorn en plataan te blijven: een plataan produceert een zware slagschaduw, een christusdoorn zal een veel zachtere schaduw werpen.

5. herfstverkleuring:

Bomen zorgen bovendien in het najaar bij het verkleuren van het blad een prachtig schouwspel van herfstkleuren.

Een grote struik als Cornus kousa, een boom als Pyrus calleryana ‘Chanticleer’,… leveren in het voorjaar mooie, witte bloemen en verkleuren in het najaar prachtig rood. Je kan die bvb combineren met eenliriodendron tulipifera die geel-oranje verkleurt of met Cornus mas die geel verkleurt in het najaar. Zo verkrijg je in het najaar een kleurenpalet dat gaat van groen, naar geel over oranje tot rood en bruin.

Klik hier voor een overzicht van alle bomen met een mooie herfstverkleuring.

Dit artikel gaat over hoe een boom kiezen bomen voor in kleine tuinen

Geplaatst door Tuinboek Gebruiker

Log in of Registreer om te reageren of zelf een tuinvraag te stellen.

Heeft deze vraag u geholpen?