Online planten kopen?

Artikel geplaatst door Jan De Tuinman in:

Fruit-special ( 1) : Hardfruit pit- en steenfruit

Fruit-special deel 1: Hardfruit, fruitbomen en struiken

——————————————————-

 

Als we fruit zeggen denken we meteen aan de weidse landschappen van de fruitstreek in Haspengouw. In april en mei is het landschap er één groot bloesemtapijt, in het najaar hangen de bomen vol met fruit van bij ons: appelen, peren, kersen, krieken… Maar daarnaast zijn er natuurlijk ook notelaars, pruimelaars, hazelnoten… en zelfs abrikozen, perziken en nectarines zijn mogelijk in ons klimaat.

 

Fruitstruiken en bomen zijn naast hun vruchtproductie ook attractief als plant.

Tweemaal per jaar tonen ze zich van hun beste kant: in het voorjaar kondigen ze met hun witte of roze bloesems de lente aan en in de zomer en de herfst rijpen de vruchten af en kan je gaaan oogsten.

Fruit uit eigen tuin is niet alleen leuk om te kweken maar vooral lekker om te eten: en je oogst je eigen vitamientjes! Hoe lang is het geleden dat u nog eens een vers geplukte appel of framboos proefde?

 

In dit artikel bespreken we voornamelijk hardfruit zoals appelen en peren alsook steenvruchten zoals kersen en perziken. Dit is namelijk fruit dat op grotere struiken en bomen gekweekt wordt, in tegenstelling tot kleinfruit die steeds kleine struikjes blijven.

In een volgend artikel bespreken we dan het kleinfruit of zachtfruit zoals frambozen, stekelbessen en aardbeien.

 

Voor een volledig overzicht van ons fruitassortiment, klik hier.

 

De meeste fruitbomen, behalve de perziken, abrikozen en nectarines, hebben een kruisbestuiver nodig omdat de bloei moet bevrucht worden om ook effectief vruchten te krijgen. Deze bevruchting gebeurt door de bestuiving van andere bomen. Het is dus belangrijk dat je de juiste bomen plant om ook een goede oogst te krijgen. Meer info hierover in de Bestuivingstabel van fruitbomen

 

Verder moeten we nog opmerken dat die grote bomen ook als halfstam, struik, geleid in een fruithaag of als hoogstamleiboom kunnen gekweekt worden. Dit schept heel wat mogelijkheden voor wie een kleinere tuin heeft.

Meer informatie over de verschillende kweekvormen kan u terugvinden in dit artikel: Wat is pot, kluit, blote wortel, hoogstam, laagstam…..?

 

Meer info over welke groeiwijze voor u van toepassing is in dit artikel: Fruitbomen of fruitstruiken kiezen?

Moet je over veel plaats beschikken voor een fruittuin?

———————————————————————–

Je hoeft niet over een grote tuin te beschikken om zelf fruit te kweken.

Zelfs in een klein stadstuintje kan je fruit kweken door bv. geleide fruitstruiken te gebruiken of houtig kleinfuit zoals framboos, braam, trosbes en kruisbes. Dit blijven namelijk vrij beperkte struiken.

 

Houtig kleinfruit kan ook tegen een muur geleid worden, of als je over iets meer plaats beschikt kan je die ook als fruithaag langs draden kweken.

Appel en peren kunnen eveneens geleid worden langs draden of tegen een muur en nemen zo heel weinig plaats in.

Druivelaars zijn dan weer uitermate geschikt om een langs een zonnige zuidmuur te kweken.

Voor een echte hoogstamboom beschik je best over een wat grotere tuin.

Welk fruit kan je kweken in je tuin?

—————————————————–

Welke fruit je kan kweken hangt af van de grootte van je tuin.

In een kleine tuin (+- 100 m2) kan je aan de slag met houtig kleinfruit en leifruit. Heb je meer ruimte kan je halfstammen gebruiken van kers, appel, peer,… Beschik je over een grotere tuin (>500 m2) dan kan je ook één of meerdere hoogstambomen gebruiken.

 

Standplaats:

———————–

De meeste fruitbomen en fruitstruiken hebben veel zonlicht nodig om de vruchten goed te laten afrijpen. Geef fruit in de tuin dan ook een zonnige standplaats, die beschut is tegen de wind.

 

Snoeiwerk:

————————

Houdt ook rekening met je eigen wensen en interesses als je fruitbomen en fruitstruiken gaat kiezen. Leifruit vraagt snoeiwerk en moet de eerste jaren ook aangebonden worden. Ook laag- en halfstammen vragen snoeiwerk.

 

Houtig kleinfruit daarentegen vraagt minder snoeiwerk en zijn ook eenvoudiger te snoeien. Kruisbessen en aalbessen vragen heel weinig snoei. Framboos en bramen die als fruithaag gekweekt worden éénmaal per jaar gesnoeid en de snoei is vrij eenvoudig.

 

Bestuiving:

———————-

Voor de bestuiving van pit en steenfruit (appel, peren , kersen,..) is het belangrijk dat je twee verschillende gelijkbloeiende rassen kan planten.

Je moet dus ruimte voorzien voor twee bomen!

Ofwel kan je opteren voor zelfebestuivende rassen, die geen bestuiver nodig hebben.

Klik hier voor een overzicht van welke soorten elkaar kunnen bestuiven

 

De trend van de laatste jaren is om ook “exotisch” fruit zoals passievruchten en citrusvruchten te gaan telen in de lage landen. Ons klimaat is echter te koud om tot een goede vruchtzetting te komen en de vruchten ook goed te laten afrijpen. Voor fruitteelt horen deze planten dan ook thuis in een serre maar als je niet direct van plan bent om eigen gekweekte citroenen bij de oesters te serveren kan je ze gerust als curiosum aanplanten.

Indien op een warme zuidgerichte standplaats, liefst tegen een muur, geplant kunnen kiwi en vijgen wel een beperkt aantal rijpe vruchten geven.

Hoe lang duurt het voor ik fruit aan mijn bomen heb?

——————————————————————–

Fruitbomen dragen niet meteen vruchten, ze moeten een zekere ouderdom hebben vooraleer ze vruchten dragen. Houdt daarmee rekening als je een fruitboom aankoopt. Hoe groter de maat, hoe ouder de boom al is en hoe sneller je vruchten zal krijgen. Door een grotere maat of voorgeleide planten aan te kopen zal je sneller een eerste oogst hebben..

 

Voor appel- en perenbomen moet je er rekening mee houden dat die pas na 2 a 4 jaar na het aanplanten vruchten zullen geven. Kersenbomen zullen ietsje sneller vruchten geven pakweg na 2 a 3 jaar. Perzikbomen geven meestal meteen vruchten. Walnoten stellen je geduld het meest op de proef: hier kan het een vijftal jaar duren vooraleer de eerste vruchten verschijnen.

 

Kleinfruit zal in de meeste gevallen vanaf het eerste jaar (in beperkte mate) vruchten geven.

 

Houdt er wel rekening mee dat een jonge boom of struik wel gevoeliger is voor vorst: er zijn minder bloesems, de kans dat de bloesems bevriezen is dus ook groter!

 

Wanneer plant ik best fruit aan?

————————————————

Dit is in principe niet anders dan voor andere bomen of struiken.

Fruitbomen op blote wortel plant je best aan in de periode van half-november tot maart.

Hoe vroeger een fruitboom geplant wordt hoe beter. De boom zal in het voorjaar sneller aanslaan en zomerdroogte beter verdragen. Ook in volle winterperiode kan geplant worden als het niet vriest of sneeuwt.

Tegenwoordig is een groot deel van het assortiment echter ook verkrijgbaar in een pot. Planten in een pot kan je planten vanaf september tot juni naargelang de weersomstandigheden.

 

Voor meer informatie over wanneer je het beste kan planten zie wanneer kan ik (niet) planten.

 

Plantafstanden fruitbomen en struiken.

—————————————————–

De plantafstanden van fruit verschillen naargelang je een hoogstamboom, een halfstam of een struik gebruikt. Hoogstammen zijn geënt op sterke onderstammen en hebben een stamlengte van 2 meter. Halfstammen zijn geënt op matig tot sterk groeiende onderstammen en hebben een stamlengte van 80 cm tot 1,60 cm . Struiken zijn geënt op traaggroeiende onderstammen en hebben een stamlengte van 30 tot 60 cm. Struiken en halfstammen zijn tevens het uitgangsmateriaal om een fruithaag te maken.

 

* hoogstam fruitbomen (appel, peer, kers, pruim): op 6 tot 8 meter.

* halfstamfruitbomen: op 3 à 5 meter

* laagstam fruitbomen (struik) :

Indien je de planten vrij laat uitgroeien: 3 à 4 meter van elkaar. Indien de planten gesnoeid worden zoals op kwekerijen: op ca 1,50 tot 2,5 meter

* notelaar: minstens 8 meter uit elkaar.

 

En de buren…?

———————-

Voor hoogstam fruitbomen zijn dezelfde bepalingen van kracht als gewone bomen.

Meer info hierover in het artikel: Afstand van beplantingen t.o.v. buren

Hoe planten?

———————-

Fruitbomen of struiken vereisen geen speciale handelingen en kunnen aangeplant worden zoals elke andere boom of struik.

Voor meer informatie over het aanplanten van bomen en struiken zie:

Hoe een haag, vaste plant, struik, boom.. planten?

Relevante artikels:

===========================

* Leifruit, ideaal voor de kleine tuin

* Bestuivingstabel van fruitbomen

* Fruit om zelf te kweken

Log in of Registreer om te reageren of zelf een tuinvraag te stellen.

Heeft dit artikel u geholpen?