Online planten kopen?

Artikel geplaatst door Jan De Tuinman in:

De betere bodembedekkers

 

Wintergroene bodembedekkers

wintergroene bodembedekkers


Wintergroene bodembedekkers
zijn sierplanten die langs de bodem een dichte laag van bladeren maken zodat onkruid geen kans krijgt om er te groeien. Ze hebben 2 grote voordelen:

  • Ze groeien in die stukken van de tuin waar anders niet veel planten leven: schaduw. Onder bomen en struiken, droge taluds, stukken met slechte drainage en kale stukken in de heester- of vaste plantenborder.
  • De tuin blijft netjes en groen zonder dat je als tuinier veel tijd moet uittrekken om te wieden of te maaien.

Welke planten zijn nu geschikt als bodembedekker?

Er zijn zowel vaste planten, heesters als klimplanten die die eigenschap hebben. Het zijn snelgroeiende, krachtige soorten die in +- 2 jaar de grond goed bedekken.
Hoe meer planten je per m2 plant hoe sneller ze dicht staan. Op elke plantenfiche staat de ideale plantdichtheid aangegeven.

Vinca minor ‘Gertrude Jekyll’ (Maagdenpalm)

Deze witte cultivar van de bekende maagdenpalm is een groenblijvende bodembedekker. ‘Gertrude Jeckyll’ bloeit met kleine, witte bloempjes in april en mei. Vinca kan op frisse, voedzame tuingrond in de schaduw grote oppervlaktes bedekken.

Geranium (Ooievaarsbek)

De laagblijvende geraniumsoorten lenen zich uitstekend als groenblijvende bodembedekker. De naam Geranium wordt vaak fout gebruikt voor Pelargonium (de bekende eenjarige planten voor potten en bakken). ‘s Zomers bloeien Geraniums met schotelvormige bloemen die in kleur variëren van wit en zachtblauw tot intens roze, vaak met contrasterende nerven, ogen of andere markeringen.
Klik hier voor het overzicht van alle wintergroene Geraniums.

Geranium macrorhizzum ‘Spessart’ (Ooievaarsbek)

Deze wintergroene, zeer gezonde, aromatische plant met zachtroze bloempjes in de vroege zomer, waarop de donkerrode zaaddoosjes volgen die de hele zomer het sierlijke blad tooien. Geranium macrorhizzum ‘Spessart’ is een sterke bodembedekker die echter niet houdt van natte voeten.


Waldsteinia ternata

Waldsteinia ternata is een uitstekende zodevormende, groenblijvende bodembedekker die hoogstens 15 cm hoog wordt. De kleine, gele boterbloemachtige bloempjes verschijnen in het voorjaar rond april. Deze makkelijke plant groeit breed uit en vormt een zeer dichte mat. Waldsteinia verdraagt goed schaduw maar bloeit best in de zon. Deze prima bodembedekker is tevens bestand tegen zeewind.

Waldsteinia ternata - Goudaardbei

Pachysandra terminalis ‘Green Carpet’ (Schaduwkruid)

Pachysandra terminalis ‘Green Carpet’ heeft een glimmend groen blad dat laag bij de grond blijft vormt snel uitlopers en is ideaal voor grootschalige beplantingen. Van maart tot mei verschijnen de weinig opvallende witte bloemen in kleine tuilen. Deze bijzonder winterharde en wintergroene bodembedekker verdraagt tevens zeewind. De laatste jaren zijn er wel meer en meer problemen met pachysandra die afsterven ten gevolge van een bodemschimmel. Vooral als de planten in volle zon staan en niet in de schaduw waar ze eigenlijk thuishoren. Goede vervangers voor pachysandra zijn: Waldsteinia, Potentilla tridentata ‘Nuuk’, Vinca minor ‘Gertrude Jekyll’, Cornus canadensis,…


Cotoneaster dammeri (Dwergmispel)

Dit laagblijvend, kruipend heestertje bereikt een maximale hoogte van 30 cm. De roomwitte bloempjes verschijnen aan de plant rondt mei gevolgd door rode bessen (niet eetbaar) die tot ver in de winter aan de takken blijven staan. Cotoneaster verkiest een standplaats in halfschaduw of volledige schaduw. Cotoneaster dammeri is in feite half-wintergroen, op een beschutte, warme standplaats verliest hij zijn bladeren in de winter bijna niet, op een koude standplaats staat hij ‘s winters bijna volledig kaal, maar hij heeft wel een fijne takstructuur. Cotoneaster dammeri kan eventueel ook gebruikt worden als kleine, brede haag.

 

Lonicera nitida ‘Maigrün’ (Kamperfoelie, Geitenbaard)

Deze kamperfoeliestruik is door zijn breed spreidende groeiwijze, zijn wintergroene loof en zijn snelle groei een ideale bodembedekker. De variëteit Maigrün verkiest een zonnige tot halfbeschaduwde standplaats. Van mei tot juni verschijnen de kleine, onopvallende roomwitte bloemetjes aan de planten. Lonicera verdraagt zeer goed snoei en leent zicht dus als geschoren groen tapijt. Deze soort kan ook als haag gebruikt worden.


Lonicera pileata (Kamperfoelie, Geitenbaard)

Lonicera pileata wordt hoogstens een meter hoog maar wordt wel 2 meter breed, ideaal als bodembedekkende heester dus. De gele geurende, buisvormige bloempjes verschijnen in mei aan de planten. Lonicera pileata stelt geen eisen aan zijn standplaats, deze plant groeit zowel op droge als natte gronden, in de volle zon als in de schaduw.

Andere soorten bodembedekkers zijn ook verkrijgbaar. –>  Klik hier voor een volledig overzicht

Voor meer informatie omtrent plantenkeuze klik hier

Log in of Registreer om te reageren of zelf een tuinvraag te stellen.

Heeft dit artikel u geholpen?