Online planten kopen?

Artikel geplaatst door Jan De Tuinman in:

Beplanting rond zwembaden en zwemvijvers

 

De meeste zwembaden zijn rondom voorzien van een verharding waardoor je rond het zwembad kan lopen. Het zorgt er vooral voor dat je met propere voeten het zwembad induikt. Het woord “proper” is eigenlijk de kern van het probleem. Een zwembad hoort proper te zijn! Als je voor elke zwempartij het zwembad moet schoonmaken is de “fun” er behoorlijk af.

Beplanting rond het zwembad vormt op zich geen probleem, maar toch moet je met enkele zaken rekening houden zodat je van je zwembad kan genieten.

Beplanting direct naast het zwembad?

In principe kan het wel, mits een goed uitgekiend beplantingsplan. Groenblijvende planten, siergrassen, bamboe,… kunnen eventueel wel onmiddellijk naast een zwembadrand. Bij voorkeur zet je deze beplanting zodanig dat eventuele vallende bladeren, bloemen, bessen,… van het zwembad wegwaaien en er niet in!

Hou dus ook rekening met de windrichting. Ga na of de bladeren door de overheersende west-zuidwestenwind richting zwembad waaien of net niet.

Bomen

Als je bomen aanplant houd er dan rekening mee dat deze ver genoeg van het zwembad staan zodat het blad zo weinig mogelijk in het zwembad beland.

Bomen met klein of groot blad? Beide hebben hun voor- en nadelen: kleine bladeren zullen makkelijker weggefilterd worden door de skimmers, de grote bladeren zullen die eerder verstoppen, maar zijn wel sneller uit het zwembad gehaald…

Dicht bij het zwembad kan je best opteren voor bladhoudende bomen zoals Quercus ilex (steeneik) of Photinia fraseri ‘Red Robin’, maar de keuze aan wintergroene bomen is wel beperkt. Als alternatief kan je ook Catalpa, Liquidambar, Liriodendron, … gebruiken. Best geen platanen, berken of linden.

Struiken

Net als bij bomen kunnen struiken voor nogal wat rommel zorgen: bladeren, bloemen, bessen die afvallen, ze kunnen er allemaal voor zorgen dat het zwembad vuil wordt. Dus beter op een zekere afstand plaatsen.

Als je toch dicht bij het zwembad wil planten dan kan je bv. Viburnum Tinus, Leucothoe, Skimmia of Prunus lusitanica, … gebruiken. Of niet woekerende bamboe’s zoals de Fargesia soorten.

Vaste planten

Hou ook hier rekening met het afval dat deze planten produceren: de meeste vaste planten sterven elk jaar af, ook hier zit je dus met bladval en afgestorven plantendelen die beter niet in het zwembad terecht komen. Je kan hier Lavendel, Geranium, Vinca, Hosta, Liriope,.. gebruiken.

Problemen met opspattend water

Zwembadwater bevat meestal chloor of zout, maar omdat de verdunning vrij groot is betekent dit in de meeste gevallen niet echt een probleem voor de beplanting.

Bij heel warm weer echter, wanneer de omstandigheden voor de planten niet zo best zijn en het zwembad veel gebruikt wordt, moet je extra voorzichtig zijn. De chloor, dat de planten eigenlijk “bleekt” zal het proces van verbranding nog versnellen zeker bij planten die al last hebben van droogtestress. Ook de kalk die in het water zit kan zorgen voor witte bladvlekken.

Ook bij gazon bestaat het risico op verbranding

Op een hete zomerdag duik je het zwembad in. Het water spat in het gras, dat soms ook behoorlijk nat wordt. Doordat het water danig snel verdampt kan het gazon verbranden. Met gele verdroogde plekken tot gevolg.

Log in of Registreer om te reageren of zelf een tuinvraag te stellen.

Heeft dit artikel u geholpen?