Online planten kopen?

Artikel geplaatst door Jan De Tuinman in:

WIN… een groeiseizoen!

 

Bij het aanplanten in het vroege najaar win je eigenlijk een groeiseizoen.

Waarom is planten vroeg in het najaar aan te bevelen?

De grond is nog warm genoeg om ervoor te zorgen dat de wortels nog enkele weken doorgroeien zodat de planten tegen de winter reeds mooi ingeworteld zijn. Het volgende voorjaar gaan ze dan meteen aan de groei. Planten die je pas in het voorjaar aanplant moeten eerst nog inwortelen alvorens ze echt gaan groeien en zijn kwetsbaarder als er een droogteperiode komt in de lente of de zomer.

Hieronder een mooi voorbeeld:

1) Aanplant september 2009:
Winter 2009-2010 was lang en koud, maar er was geen vorstschade aan de planten.

2) Aanplant juni 2010:
De zomer 2010 was moeilijk voor de planten, eerst een hittegolf in juni en dan een zeer natte augustus.

Resultaat: een duidelijk voordeel voor de planten die in de herfst(1) aangeplant werden! Alle planten zijn gegroeid en staan veel groter.

Vooral voor planten op blote wortel zoals haagplanten (Haagbeuk, Beuk of Ligustrum,…) kan dit een groot verschil uitmaken. Als u dus de mogelijkheid heeft om nog voor de winter te planten is dat zeker aanbevolen.

Voor planten op blote wortel is het wachten tot de bladeren beginnen te vallen en ze in winterrust zijn. Coniferen met kluit kunnen naargelang de weersomstandigheden vanaf begin oktober geplant worden. Bomen en andere planten vanaf eind oktober. U kan planten op blote wortel wel op voorhand bestellen, dan worden ze voor u gereserveerd en bent u bij de eersten die ze aangeleverd krijgen.

Vaste planten, bodembedekkers, struiken, haagplanten in pot kunnen wel vanaf nu terug aangeplant worden, planten met kluit vanaf half oktober.

Zie ook het artikel: Vanaf wanneer planten in het najaar?

Log in of Registreer om te reageren of zelf een tuinvraag te stellen.

Heeft dit artikel u geholpen?