Online planten kopen?

Vraag geplaatst in:

plantafstand ligustrum ovalifolium – liguster

Hallo,

Hoeveel planten van ligustrum ovalifolium moeten we nemen per lopende meter ?

Hoe snel groeit deze haag ?

Kunnen we deze planten eind april ?

Moeten we nog met iets speciaals rekening houden ?

Alvast bedankt !

Bieke

Geplaatst door Tuinboek Gebruiker
ATuin

Hallo Bieke,

voor Ligustrum ovalifolium heb je 5 planten per lopende meter nodig, je plant ze dus op 20 cm afstand van elkaar. Groter of kleiner plantgoed verandert niets aan die plantafstand, alleen is met groter plantgoed je haag veel vlugger dicht en hoog.

Planten van haagplanten op blote wortel doe je best zo snel mogelijk, want de sapstroom van de planten begint reeds op gang te komen, ik zou niet wachten tot eind april.Als je echt niet anders kan, kan je wel opteren voor planten in container (deze zijn op aanvraag te bestellen). In mijn Tuinboek staat een handleiding voor het aanplanten van een haag, met veel praktische tips.

Deze Liguster is inderdaad een snelle groeier; snoei je hem niet, dan zal hij op een jaar gemakkelijk 0.5 tot 1 m groeien. Om echter een mooie haagstructuur te krijgen, moet je de eerste jaren de hoogtegroei van de plant wat intomen. Ieder jaar in juli knip je de nieuwe omhoog groeiende takken in tot op 20-25 cm boven de haaghoogte van het vorig jaar.

Zo bevorder je de vorming van zijtakken. Daardoor groeit de plant natuurlijk iets trager omhoog, maar heb je na 3-4 jaar wel een dichte haag.

Om dezelfde reden is het goed de Liguster bij de aanplant met 1/3 in te korten, als je wil kan dit reeds bij ons in de kwekerij gebeuren.

zie ook het artikel over 'de perfecte ligusterhaag.

Succes ermee!

Jan

Geplaatst door Jan

U zegt dat de Ligustrum ovafolium bij het aanplanten mag gesnoeid worden, doch na oktober niet meer gezien de kans op vrostschade. Ik heb op 31 oktober een Ligustrumhaag (80-100 cm hoogte) aangeplant, mag ik deze nu nog snoeien of is dit toch af te raden?

Alvast bedankt voor de reacties.

Greetz

Spartel

ATuin

Geplaatst door Jan

Hallo Robby,

Ik zou toch wachten tot maart-april om te snoeien, zo is er geen risico op vorstschade. Jonge planten staan nog redelijk ijl en zo vergroot het risico op vorstschade. Snoeiwonden zullen ook makkelijker invriezen. Wachten tot het voorjaar lijkt mij hier aangewezen.

Groeten,

Jan

ATuin

Geplaatst door Jan

Jan, bedankt voor uw reactie, maar hoeveel moet ik de boompjes van 80 à 100 cm dan insnoeien?

Geplaatst door Tuinboek Gebruiker

Hallo Robby,

Bij de aanplant van een nieuwe ligusterhaag snoei je deze best tot op 30-40 cm van de grond terug.

Dit lijkt drastisch maar Liguster is een zeer snelle groeier en kan daar tegen, het is zelfs zo dat net die zware snoei een sterke groeistimulans aan de jonge planten geeft.. Kort snoeien bevordert de vorming van een dichte, gesloten haag. Door laag bij de grond te gaan terugsnoeien verkrijg je een haag die ook onderaan mooi vertakt is.

Meer info in dit artikel: De perfecte liguster haag

Succes,

Jan

ATuin

Geplaatst door Jan

Log in of Registreer om te reageren of zelf een tuinvraag te stellen.

Heeft deze vraag u geholpen?