Online planten kopen?

Artikel geplaatst door Jan De Tuinman in:

De functie van wortelschimmels of mycorrhizae

 

Mycorrhizae of wortelschimmels (enkelvoud: mycorrhiza) vormen in feite de levende verbinding tussen wortelstel en de grond die de wortel omgeeft. Deze schimmels leven in symbiose met de plant. Dit wil zeggen dat hier sprake is van wederzijds voordeel, een win-win situatie; deze wortelschimmels groeien in en rond de boomwortels en krijgen van de plant suikers. In ruil voor deze suikers (voedsel) nemen zij water en meststoffen op waar de boom of plant behoefte aan heeft. Dit maakt dat bepaalde bomen met mycorrhizae beter groeien in slechte groeiomstandigheden met mycorrhizae dan in goede groeiomstandigheden zonder mycorrhizae. Het zijn de enzymen die worden afgescheiden door de schimmeldraden die maken dat zij zelfs uit slechte bodems meer mineralen en water kunnen opnemen dan dat de wortels dat ooit zelf zouden kunnen.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen endo- en ectomycorrhyza.

Endomycorrhiza komen voor bij 85% van alle boom- en plantensoorten.

Ectomycorrhiza komen bij een beperkt aantal plantensoorten voor o.a. bij beuk.

Ectomycorrhiza groeien aan de buitenzijde van de wortels en vormen een mantel van schimmeldraden om de fijne opnamewortel. De schimmeldraden voorkomen dat vijandige schimmels binnendringen en zorgen voor een enorme toename in opnamecapaciteit. De schimmeldraden groeien in de meest verdichte grond en kunnen mineralen opnemen die anders nooit binnen het bereik van van de wortels zouden komen.

De oude volkswijsheid leert ons: als je beuken plant moet je grond weghalen bij oude beuken en deze bij de wortels van de nieuwe plant doen.

Log in of Registreer om te reageren of zelf een tuinvraag te stellen.

Heeft dit artikel u geholpen?