Online planten kopen?

Artikel geplaatst door Jan De Tuinman in: ,

VORST: controleer zeker volgende zaken

Bescherm potten en bakken tegen de vrieskou.

——————————————-

Niet alleen planten kunnen beschadigd worden door de vrieskou. Ook de potten zelf kunnen stukvriezen. Door de vrieskou bevriest het vocht in de wortelkluit. Water dat bevriest zet uit. Op deze manier kunnen de potten stukvriezen. Vooral potten waarvan de bovenrand smaller is dan de het middendeel – potten met een ‘buikje’ zijn gevoelig. Ook terracottapotten kunnen stukvriezen of afschilferen door de vorst. Terracotta zuigt vrij veel water op in zijn poriën. Door de vorst zet dit water uit en springen brokjes van de pot los.

Controleer de voegen van uw tegelverhardingen voor de vorst.

——————————————————

Door kapotte voegen tussen de terrastegels dringt water door tot onder de tegels. Daar hoopt het zich op in de mortel tussen de tegels en de (beton-) fundering. Dit water zet bij vorst uit, met als resultaat dat de tegels loskomen. “De keien uit de grond vriezen” is niet alleen spreekwoordelijk te interpreteren!

 

Zorg er daarom voor dat de voegvullingen gerepareerd zijn vooraleer het gaat vriezen. Ook het onkruid zal veel minder de kop opsteken tussen de tegels als de voegen regelmatig hersteld worden.

Om dezelfde reden is verhardingen voor de winter nog eens schoonspuiten met de hogedrukereiniger geen goed idee. Je verzadigd de onderfundering hierdoor met water, die in de winter omhoogvriest…

Bescherm watertappunten tegen de vorst

—————————————

Waterkranen en waterleidingen buiten of in niet-verwarmde ruimtes als serres en tuinhuizen kunnen stukvriezen. Sluit het water dan ook af en laat deze leidingen leeglopen zodat er geen druk meer staat op het restwater in de leidingen.

Ook beregeningsinstallaties moeten voor de vorst afgesloten worden en doorgeblazen worden zodat alle water uit de sproeiers is.

Gaten slaan in de bevroren vijver doe je beter niet.

—————————————————-

Door een gat te slaan in de vijver veroorzaak je een drukgolf in het vijverwater die schadelijk kan zijn voor vissen. Een luchtgat maken in het ijs voor de vissen is overbodig. Onder de ijslaag bevindt zich een luchtlaag die voldoende is voor de vissen. Bovendien vertraagt de stofwisseling van de vissen bij een dalende watertemperatuur. Daarom stop je best met het voederen van de vissen in het late najaar: de vissen eten het toch niet meer op. De vissen zoeken ook de diepere delen van de vijver op en gaan naarmate het water kouder trager bewegen en ook trager ademen: de zuurstof in het water is voor de vissen voldoende om te overleven onder een ijslaag.

 

Houd er rekening mee dat bij langdurige vorst ook serres en tuinhuizen niet vorstvrij zijn.

Een vuurtje plaatsen is soms nodig! In de serre kan je noppenfolie aanbrengen als bijkomende isolatie. Hierdoor kan je niet alleen stookkosten besparen, deze isolatiefolie zorgt ook voor een stabieler klimaat in de serre. Sterke temperatuurschommelingen zijn voor planten al even schadelijk als de vrieskou. In een serre kan het bijvoorbeeld ‘s nachts even onder nul gaan en met de middagzon loopt de temperatuur op tot bijna 20 graden!! Grote en snelle temperatuurschommelingen moeten altijd vermeden worden.

Log in of Registreer om te reageren of zelf een tuinvraag te stellen.

Heeft dit artikel u geholpen?