Online planten kopen?

Artikel geplaatst door Jan De Tuinman in:

Tuin algemeen – eind april

 

De meeste planten lopen al goed uit, de bomen staan weer in blad en de voorjaarsbloeiers staan nu prachtig in bloei. In het voorjaar rond maart-april-mei is de groeikracht van de planten maximaal.
Voor planten die op blote wortel aangeboden worden is het aangewezen ze te verplanten tijdens hun ‘rustperiode’: wanneer er geen groei is. Het is nu dus te laat geworden om bomen, struiken en haagplanten op blote wortel en straks ook met wortelkluit te gaan aanplanten. Binnenkort volgen dan de planten met een aardekluit, afhankelijk van de weersomstandigheden.

Planten die in pot aangeboden worden (de zogenaamde containerplanten) kunnen wel nog volop aangeplant worden. Doordat deze planten in pot opgekweekt zijn worden de wortels immers niet beschadigd bij het verplanten.
Containerplanten kunnen in principe het hele jaar rond aangeplant worden. Voorwaarde is wel dat deze planten over voldoende water moeten kunnen beschikken. Daarom is het ook in lange, warme en droge periodes (volle zomer) niet aangewezen om containerplanten te gaan aanplanten.

Bloembollen

De uitgebloeide bloemen van voorjaarsbollen kan je gaan wegknippen. De bladeren van voorjaarsbollen laat je beter nog een maand staan. Bolgewassen slaan voedingstoffen op in hun bol en gebruiken deze om volgend jaar opnieuw te gaan bloeien. Een bemestingsbeurt voor de uitgebloeide bollen is dus zeker geen slecht idee. Hiermee bevorder je de vorming van nieuwe bloemknoppen volgend voorjaar.

Late nachtvorst:

vorstgevoelige planten in potten en bakken afdekken.

Met de eerste lentezon worden potten en bakken terug opgevuld met eenjarige planten. Ook de orangerieplanten die in de serre of binnen overwinterd worden kunnen nu terug buitengeplaatst worden. Zelfs al is de temperatuur nu overdag hoger, ‘s nachts kan nog steeds vorst optreden, vooral na een heldere dag. Het is dan ook aangewezen vorstgevoelige orangerieplanten en éénjarigen af te dekken met vliesdoek als vorst voorspeld wordt.

Gazon:

Nu het gazon goed groeit moet minstens wekelijks gemaaid worden. Om een mooi gazon te verkrijgen is regelmatig maaien de boodschap. Hoe minder het gras ingekort wordt per maaibeurt hoe beter.
De messen van de machine kunnen nu een standje lager, de grasmat ligt door het warmere weer immers droger dan in het vroege voorjaar. Toch is te kort maaien uit den boze: gele vlekken en mos zijn het resultaat. Denk er ook aan het gazon regelmatig te bemesten, ook hier is regelmaat het recept voor een goede grasmat. Een maandelijkse kleinere dosis mest, afgewisseld met enkele beurten kalk is beter dan éénmalig een grote hoeveelheid mest ineens toe te dienen.

Wieden en bemesten:

Niet alleen de tuinplanten doen een flinke groeischeut in het voorjaar, ook de onkruiden beginnen terug welig te tieren. Wieden en schoffelen op kale grond is dus de boodschap.
Een boomschors of mulchlaag tussen de planten helpt om het onkruid te onderdrukken, daarenboven heeft deze ook een watervasthoudende functie in droge periodes.

Onder heesters en struiken biedt een goede bodembedekker  ook soelaas.
De eerste twee jaar na aanplant moet je deze rigoureus wieden maar éénmaal dichtgegroeid komt er bijna geen onkruid meer door de bodembedekkers. Hiervoor kan je soorten als Waldsteinia, Pachysandra (Schaduwkruid), Vinca (Maagdenpalm) en Geranium macrorrhizum (Ooievaarsbek) gaan toepassen.

Voor een overzicht van de betere bodembedekkers klik hier

Log in of Registreer om te reageren of zelf een tuinvraag te stellen.

Heeft dit artikel u geholpen?