Online planten kopen?

Vraag geplaatst in:

Plataan kruin afgebroken

Beste

Door de storm onlangs zijn 2 van mijn platanen in de kruin afgebroken. Bomen zijn 3-4 jaar oud. Ik vraag me af of deze zullen overleven. Ik heb nog enkele andere platanen die ik wil opsnoeien, kan u me informeren welke periode vh jaar ik dit best doe?

Dank

David

Geplaatst door Vragen van klanten
ATuin

Hallo David,

Platanen verdragen snoei eigenlijk heel goed. De 2 platanen waar de kruin afgebroken is zullen het wel overleven. Je zal de boom wel wat moeten "begeleiden" om opnieuw een mooie kroon te krijgen. Normaal heeft een plataan één rechte stam die doorloopt tot in de top van de boom. Daar waar de kruin afgekraakt is zal de plataan verschillende nieuwe takken maken. Je kiest daar de meest geschikte uit: degene die het meest recht omhoog groeit in het verlengde van de stam laat.  Deze laat je staan en de rest ga je insnoeien zodat je opnieuw een top krijgt. De afgekraakte stam snoei je terug met een schuine knip zodat bij regen het water niet op het hout blijft staan maar er af loopt. Eventueel kan je een bamboe stok langs de stam binden en daar de tak die het meest recht groeit aan vastbinden

Plataan is eigenlijk niet kieskeurig naar snoei toe, je kan die op elk ogenblik snoeien. Het makkelijkst is natuurlijk in de winter: dan heb je een overzicht over de takstructuur van de boom en kan je makkelijker snoeien. Het is ook aangewezen om niet enkel op te snoeien, maar ook de kruin wat in te perken, zo krijg je een kleinere kruin die minder snel zal afbreken.

Groeten,

Jan

Geplaatst door Jan

Log in of Registreer om te reageren of zelf een tuinvraag te stellen.

Heeft deze vraag u geholpen?