Online planten kopen?

Artikel geplaatst door Jan De Tuinman in: ,

Nieuwe aanplantingen water geven

hoe planten water geven

 

Nieuwe aanplantingen correct water geven: niet te veel, niet te weinig…

Op warme lente- en zomerdagen zien we de grond opdrogen en de bladeren van vele planten gaan wat slap hangen.
We halen tuinslang en gieter boven en gaan aan de slag om de planten water te geven. Een saai maar noodzakelijk werkje, gelukkig meestal op mooie, zonnige dagen.

Maar voldoende water geven is niet zo eenvoudig als het lijkt….
Nieuwe aanplantingen hebben in het voorjaar en de zomer veel water nodig. Vooral bij bomen en struiken is de bladmassa die water verdampt veel groter dan de wortelmassa die water opneemt. Bij de minste droogte kunnen ze dus niet genoeg water gaan opnemen en moet er bijgegoten worden.


Vaak wordt in droge periodes elke avond de tuinslang uitgerold om snel eens langs de planten te gaan.
Maar dit is niet de goede manier!

Zo wordt er oppervlakkig en dus te weinig water gegeven. Enkel de bovenste centimeters grond wordt dan wat nat gemaakt.  De wortels van uw nieuwe struik of boom  zitten echter makkelijk op 20 cm. diepte of meer. Ook is het zo dat de nieuwe wortels zich vooral in de diepte zullen ontwikkelen. Het is dus belangrijk dat de ondergrond op deze diepte goed vochtig is.

Met een oppervlakkige begieting stimuleer je ook een oppervlakkige beworteling. Hierdoor maakt de plant geen diepe wortels en zal op termijn steeds in de problemen komen in droge periodes. Oppervlakkig water geven heeft dus geen zin!!


Het is beter om minder frequent water te geven maar wel grotere hoeveelheden.

Hoeveel water geven?

Op deze vraag kan geen eensluidend antwoord gegeven worden omdat dit verschilt van grondsoort tot grondsoort en van plant tot plant. Als je wil nagaan of de grond voldoende vochtig is moet je dat controleren door een putje te graven zoals hieronder omschreven.

Hierbij enkele algemene richtlijnen voor nieuwe aanplantingen:

Wanneer gieten?

  • Op droge, hete zomerdagen: Planten in kleine potjes (P9): om de 1 à 2 dagen.
    Planten in grotere potten: om de 2 à 3 dagen.
  • Op droge lentedagen en bewolkte zomerdagen: om de 2 à 3 dagen.
  • In het voorjaar en op bewolkte wisselvallige zomerdagen: om de 3 à 5 dagen.

Hoeveel gieten?

  • Pas aangeplante vaste planten: +- 7 liter per 10 plantjes.
  • Pas aangeplante struiken en heesters:  +- 3 liter per plant.
  • Pas aangeplante bomen en grote struiken: +- 8liter per boom.

Als je op een zandgrond zit zal je wat meer moeten gieten, zit je op een kleigrond dan wat minder.
Doe de test met het putje zoals hieronder omschreven.
Als het ondertussen voldoende geregend heeft hoeft u uiteraard niet te begieten.
Klik hier voor meer info over grondsoorten.


De test met het putje

Je kan makkelijk controleren of het water voldoende diep is ingetrokken:
Geef water en laat het eerst minstens 1 uur in de grond intrekken en graaf dan met een schop of spade een putje op een plaats waar je de wortels niet kan raken. Zo kan je controleren of de grond op een diepte van 20-25 cm. ook voldoende vochtig is of net niet té nat…


Vanaf eind oktober tot eind februari zijn de planten in winterrust en regent het voldoende zodat je geen extra water moet geven. In deze periode enkel matig water geven als de grond echt droog is bij het planten en er geen regen verwacht wordt.

Enkele tips

Giet bij voorkeur ‘savonds.

De belangrijkste beperking bij het water geven is het vochtopnemend vermogen van de grond. Een kurkdroge grond zal minder makkelijk water opnemen dan een vochtige grond. Het is dan ook belangrijk om niet te lang te wachten vooraleer met water geven te beginnen.

Een kleine rand rond de bomen en struiken maken met aarde kan een oplossing bieden tegen wegstromend water op een droge grond.

Dompel bij het aanplanten de wortel, kluit of pot even onder in een emmer of kuip met lauw water en giet ook water in het plantgat. Zo geef je de planten meteen een flinke dosis vocht mee.

Bij grotere bomen en struiken kan je eventueel een drainagebuis mee ingraven rond de wortelkluit. Het ene uiteinde leg je onderaan de plantput, zo draai je spiraalsgewijs rond de wortelkluit en het ander einde laat je boven de grond uitkomen. Bij droge periodes kan je hierin je tuinslang plaatsen en op een rustig tempo de grond laten volzuigen met water.

Om de bodem te beschermen tegen uitdroging kan je ook een mulch- of schorslaag tussen de planten aanbrengen. Deze laag zorgt ervoor dat de grond minder snel uitdroogt. Deze houdt tevens het water vast zodat het efficiënter in de bodem kan dringen. Daarenboven heeft ze ook een onkruidwerende werking.


Algemene regel:

De grond enkel oppervlakkig nat maken doet meer kwaad dan goed.
De grond rondom de wortel van pas aangeplante planten moet steeds tot op de volledige diepte van de wortel goed vochtig zijn. Controleer dit steeds even met een schopje zoals hierboven omschreven.


Potten en bakken water geven.

Bij potten en bakken is de voorraad water per definitie beperkt.
Veel meer dan in volle grond is de grond in potten onderhevig aan schommelingen van de watervoorraad in de pot. Bij echt hete zomerdagen is het nodig om desnoods meermaals per dag water te gaan geven. Planten in pot hebben op warme dagen nu eenmaal enkel het water dat je hen geeft, ze kunnen niet terugvallen op de grote voorraad grondwater zoals in de volle grond.

Ook hier geldt de stelregel dat de grond altijd vochtig moet blijven. Ga ook bij potten even wat woelen in de grond om dit te controleren.

Bij potten en bakken is het aangewezen een onderschaal te voorzien. De droge potgrond kan het water soms niet onmiddellijk vasthouden en het aangegoten water loopt dan direct door de pot heen. Een schaal zorgt ervoor dat de grond dit water alsnog kan gaan opnemen.

Wanneer en hoeveel gieten voor potten en plantbakken?

  • Op droge, hete zomerdagen:
    • Elke dag minstens 1 gietbeurt, bij voorkeur ‘savonds.
    • Per pot met diameter van +- 40 cm ongeveer 5 liter.
    • In 2 of drie maal te geven zodat de kluit de tijd heeft om het water op te nemen.
  • Op droge zonnige lentedagen en bewolkte zomerdagen:
    • Om de 2 à 3 dagen.
    • Per pot met diameter van +- 40 cm 2 à 3 liter per pot
  • In het voorjaar en op bewolkte wisselvallige zomerdagen:
    • Om de 3 à 4 dagen
    • Per pot met diameter van +- 40 cm +- 2 liter

Relevante artikels:

Log in of Registreer om te reageren of zelf een tuinvraag te stellen.

Heeft dit artikel u geholpen?