Online planten kopen?

Artikel geplaatst door Jan De Tuinman in: , ,

Gazon: verticuteren, bemesten na de winter

Als we ons gazon overschouwen na de winter, staat deze vaak ver weg van het ‘biljartlaken’ dat het hoort te zijn. Een ongelijkmatige grasmat met mos, gele plekken, een gele schijn over heel de grasmat, molshopen, … Dit is de tol die de winter geëist heeft.

Om terug een goede grasmat te verkrijgen moet je eerst het mos gaan bestrijden. Dit kan met ijzersulfaat. Hiervoor strooi je het poeder of korrels gelijkmatig uit over het gazon, bij voorkeur ‘s morgens op een bedauwde grasmat. Daarna ga je het gazon grondig beregenen tenzij er kortelings regen verwacht wordt. Na ongeveer twee weken is het mos volledig afgestorven en kunnen we het gazon verticuteren om het dode mos te verwijderen. Als mosbestrijder is ijzersulfaat ideaal. Groot nadeel is dat ijzersulfaat roestvlekken veroorzaakt op verhardingen. Absoluut zorgen dat geen poeder op terrassen en paadjes terechtkomt is dus noodzakelijk. Een alternatief is meststof gaan toepassen die mos bestrijdt, geen risico op roestvlekken op verhardingen maar niet zo doeltreffend.

Preventief kunnen we het gazon gaan bekalken. Kalk ontzuurt de bodem en mos heeft een uitgesproken voorkeur voor een lichtzuur milieu. Kalk bestrijdt het mos dus niet (in tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt) maar schept een minder gunstig milieu voor mos. Verder zorgt kalk voor een stevig blad en een frisgroene kleur van het gazon.

Daarna gaan we het gazon verticuteren of uitkammen. Zo verwijderen we alle dood gras en mos en creëren we een open grasmat waar terug ruimte is voor de vorming van nieuwe, jonge grassprieten. Indien nodig gaan we dan de slechte stukken gazon terug gaan inzaaien. Vergeet niet het gazon goed te bemesten na het verticuteren.

De bedoeling is dat de opengemaakte grasmat ingepalmd wordt door gras en niet opnieuw door mos: daarom is het noodzakelijk voldoende te bemesten en om te verticuteren op een moment waarop er voldoende groei is van het gras. Daarom is het ook af te raden te verticuteren in het najaar of tijdens droogteperiodes: doordat er niet voldoende groei is van het gras raken de open ruimtes die ontstaan zijn door het verticuteren niet snel genoeg dichtgegroeid door het gras en is er kans dat mos of onkruid deze ruimtes gaat koloniseren. Wil je de puntjes op de ‘i’ dan nog de randen van het gazon mooi afsteken en uw gazon ligt er terug bij als nieuw.

Rond deze tijd begint het gras doorgaans terug te groeien. Vanaf een gemiddelde temperatuur van zes graden Celsius groeit het gras terug. Dit betekent natuurlijk dat we moeten beginnen maaien. Een gazon blijft gezonder en groener als u het telkens een beetje inkort. Teveel ineens afmaaien is niet bevorderlijk voor de grasmat. De eerste maaibeurten plaats je de grasmaaier dan ook best in de hoogste stand. Ook als je mulcht in de zomer, is het de eerste maaibeurten aangewezen het gras te maaien met de bak op de machine. Zo kan lucht, regen en mest goed in de zode doordringen.

Zorg er ook voor dat de messen van de grasmaaier steeds goed snijden. Ook vuil en gras dat onder de machine blijft kleven moet zeker verwijderd worden. Met botte messen en een ‘vuile’ maaier blijft het gemaaide gras aan de messen kleven. Dit maakt dat het gras in plaats van netjes afgesneden wordt, afgewreven wordt. Als dit echt te gortig wordt ga je dit duidelijk zien aan het gazon: gele cirkels in een groene grasmat zijn het resultaat. Stel de messen van uw grasmaaier voor de eerste maaibeurt op de hoogste stand af en zet ze in de loop van het seizoen geleidelijk lager.

Meer informatie over Tuinonderhoud kan je hier vinden

Log in of Registreer om te reageren of zelf een tuinvraag te stellen.

Heeft dit artikel u geholpen?