Online planten kopen?

Artikel geplaatst door Jan De Tuinman in:

De verhoudingen tussen de elementen in je tuin

 

Terras, gazon, borders, bomen, tuinhuis,… ze zouden allemaal 1 geheel moeten vormen. Maar om dat te bekomen moeten ze proportioneel wel op elkaar afgestemd zijn: de verhoudingen!

 

Het terras

Hoe groot moet een terras zijn?

Hoe groot een terras moet zijn hangt in grote mate af van de beschikbare ruimte in de tuin. Verder moet je je even afvragen wat je allemaal op dit terras wil doen. Volstaat een tafeltje voor twee personen. Of wil je regelmatig barbecueën met vrienden en is een tuintafel van acht personen wenselijk. Moet er ook ruimte zijn voor 1 of 2 ligzetels? Teken die tafel met stoelen, ligzetels, potten, barbecue ook even uit voor je aan de aanleg begint. Anders leg je wellicht een terras aan dat net te klein of te groot is. Te groot is ook niet gezellig: een terras hoeft geen plein te zijn. Opsplitsen in verschillende delen kan dan een oplossing zijn. Door gebruik te maken van verschillende types verhardingen, het aanbrengen van beplantingsvakken en een vijver wordt de zitruimte in de tuin opgedeeld in kleinere delen die veel gezelliger zijn dan één groot plein.

 

 

Door de tafels, ligzetels, potten maar ook de deuren (en ook hoe ze opendraaien) levensecht op een plan in te tekenen kan je beoordelen of het terras groot genoeg is. Hou er wel rekening mee dat je nog tussen tafels, stoelen… door moet kunnen lopen.

Wat zijn de belangrijkste functies van een terras?

In de meeste gevallen is het terras het verlengstuk van de woning en de overgang naar de tuin. Dit terras dient voornamelijk als zonneterras; vanaf de eerste lentezonnestraaltjes lokt het je naar buiten en vanaf het even kan lig je in je luie stoel te zonnen.

In veel tuinen willen de eigenaars ook een tweede terras dat op hete zomerdagen de nodige verkoeling brengt: een schaduwterras. Verder kan ter hoogte van het tuinhuis of de tuinberging een ‘werkterras’ nuttig zijn voor doe-het-zelvers om buiten te werken.

De ligging

De plaats waar het terras moet komen ligt best op een zonnige plek en uit de wind. Bekijk zeker wanneer en hoelang je op een bepaalde plaats zon of schaduw hebt in de periode dat je het terras het meest zal gebruiken (lente-zomer). Ga ook na op welke momenten van de dag dat je het terras meest zal gebruiken: ‘s avonds is het belangrijk dat je lang de avondzon hebt, voor een ‘middagterras’ kan wat schaduw nuttig zijn. Lukt het niet met 1 terras kan je ook een 2e terras aanleggen: een zonneterras, een avondterras, een ochtendterras, een schaduwterras,… Het is niet de bedoeling de hele tuin te betegelen om altijd zon te hebben maar een weloverwogen keuze vermijdt ontgoochelingen achteraf.

Dit kan dus ook een invloed hebben op de grootte van het terras; als je 2 terrassen hebt zullen deze individueel kleiner uitvallen dan 1 terras.

Materiaalkeuze

De materiaalkeuze en plaatsing is van kapitaal belang voor een terras dat decennialang moet meegaan. Houdt bij de keuze van een verharding ook rekening met het onderhoud: een tegel in natuursteen zoals blauwe hardsteen of graniet met een donkergrijze kleur zal bijna geen onderhoud vragen. Ook onkruid krijgt hier geen kans, wat vaak wel het geval is bij betonblokjes of kleiklinkers. In zandvoegen krijgt het onkruid een kans die ze niet onbenut laten. Spuiten of wieden is in dergelijke verhardingen nodig.

Het gazon

Hoe groot moet een gazon zijn?

Dit hangt hoofdzakelijk af van de beschikbare oppervlakte en de functie die je eraan wil geven. In een grotere tuin zal het gazon verhoudingsgewijs meestal groter zijn. Vergeet echter niet dat een gazon redelijk wat onderhoud vergt, je moet het in de lente en in de zomer wekelijks afrijden, verticulteren, de randjes afsteken, bemesten …

Waar moet ik rekening mee houden?

Vooral met de belangrijkste functies van gazon. Heeft het gazon voor jou vooral een sierwaarde en moet het er steeds piccobello bijliggen of is het eerder een extra oefenterrein van de locale jeugdvoetbalclub? Een gazon is duidelijk een van de meest veelzijdige ruimtes van jouw huisje-tuintje, het kan tientallen functies hebben:

  • -> Voor de mama: even ontspannen, sierwaarde in de tuin, privé solarium…
  • -> voor de papa: even shotten met de kids, extra werkplaats voor de handige Harry, sportbeoefening,…
  • -> Voor de kinderen: ravotten, plaats voor een schommel, wigwam, speelhuisje. Voor de allerkleinsten de wonderlijke natuur ontdekken.
  • -> tot siergazon dat nauwelijks begaan wordt
  • -> en natuurlijk voor de gardenparty!

De borders.

Hoe groot moet een border zijn?

De grootte van de borders en plantvakken hangen natuurlijk nauw samen met de oppervlakte van de tuin.

De afmetingen van de border moeten in verhouding zijn met de proporties van de andere tuindelen: een grote border in combinatie van een klein gazon zal bijvoorbeeld minder goed ogen dan een groot gazon en een kleinere border. Een border mag ook niet te klein zijn: er moet ruimte genoeg zijn om een gediversifieerde plantkeuze mogelijk te maken. Bij het bepalen van de grootte van de border moet je er wel rekening mee houden dat een levendige, kleurrijke border meer de aandacht trekt en daardoor groter kan lijken dan de kale oppervlakte voor je de border aanlegt.

Wat zijn de belangrijkste functies.

De belangrijkste functie van een border ligt in zijn esthetische waarde: het is in de borders dat de tuin haar subtiele schoonheid krijgt. In de border kan naar hartelust gecombineerd worden. Dat kan gaan van een eenvoudig plantschema met maar enkele soorten, tot een intensief vormgegeven en arbeidsintensieve vaste plantenborder.

Waar moet ik rekening mee houden?

Ga je een border aanleggen houdt dan rekening met de tijd die je in die border wil steken. Een vaste plantenborder is vrij arbeidsintensief en vraagt nogal wat plantenkennis om hem te onderhouden. Een heesterborder vraagt minder werk, is makkelijker te onderhouden. Een gemengde border met 1 of meerdere bomen, struiken, siergrassen, en vaste planten of bodembedekkers is de beste keuze naar onderhoud toe.

Zie ook: Hoe borders vormgeven?

Bomen

Wat zijn de belangrijkste functies

Waarom gaan we bomen gebruiken in de tuin? Om een zichtscherm te vormen bijvoorbeeld, in een kleinere tuin kunnen we hiervoor leibomen gebruiken.

Bomen worden vaak gebruikt om schaduw te creëren in de tuin. Niet alleen zon is belangrijk in de tuin, op hete zomerdagen is schaduw van even groot belang. Een schaduwterras bijvoorbeeld met dakbomen erboven die fungeren als natuurlijke parasol.

Waar moet ik rekening mee houden?

Houd bij het aanplanten van bomen rekening met een paar wettelijke regels. Een boom kan voor uw buur eventueel voor overlast zorgen door schaduw of bladval. Een boom moet wettelijk op 2 meter afstand van de perceelsgrens staan. In principe moeten ook leibomen op 2 meter afstand van de buren verwijderd staan. In bepaalde gemeentes of verkavelingen gelden specifieke regels i.v.m plantafstanden. Doe daarom altijd even navraag bij de gemeente hoever bomen en hagen van de perceelsgrens moeten staan.

Hoeveel bomen kan ik in mijn tuin zetten?

Hoeveel bomen je in een tuin kan zetten hangt af van de dimensies van uw tuin. Er is wel voor elke tuin een geschikte boom te vinden, zelfs voor de kleinste tuin!

Hoe ver moeten bomen uit elkaar staan?

Hier moet je je de vraag stellen hoe breed de boom in volwassen toestand wordt. Een handige stelregel hiervoor is: De hoogte van de volwassen boom min twee meter.

Als je uitgaat van een min of meer ronde kroon is de breedte gelijk aan de hoogte min de stamlengte. Voor de meeste bomen gaat deze regel op! Je kan er dus van uitgaan dan een boom die 5 meter hoog wordt in volwassen toestand ongeveer 3 meter breed zal worden. Een boom van die grootte zal binnen pakweg 5 à  10 jaar zijn volwassen hoogte bereiken. Maar ook bij hogere bomen gaat deze regel op.

Je kan er dus van uitgaan dan een boom die 20 meter hoog wordt in volwassen toestand ongeveer 18 meter breed zal worden. Dit lijkt gigantisch groot, maar grote bomen die op een open plek staan en ruimte hebben om te groeien bereiken ook die afmetingen. Het duurt wel lange tijd vooraleer die dimensies bereikt worden. Boompje groot, ventje dood.. Grote bomen kunnen honderden jaren oud worden en het duurt dan ook lange tijd voor zij hun maximale dimensies bereiken. Ook door te snoeien kunnen grote bomen binnen de perken gehouden worden. Bomen met een “smalle kroon” en treurvormen zijn hierop de uitzondering.

Zie ook: Hoe een boom kiezen

Het tuinhuis

Hoe groot moet tuinhuis zijn?

De grootte van een tuinhuis hangt af van uw behoeften: wat wil je zoal opbergen en wat wil je doen in een tuinhuis. Je kan je tuinhuis gebruiken als louter berg- en stockageruimte voor tuingereedschap. Eventueel kan je het tuinhuis gebruiken als fietsenstalling. Is er ruimte nodig in het tuinhuis om afval te sorteren?

Bovendien kan een tuinhuis ook dienst doen als hobbyruimte voor de doe-het-zelver.

Waar moet ik rekening mee houden?

Hou er ook rekening mee dat een tuinhuis mogelijk vergunningsplichtig is. De regels hiervoor verschillen van gemeente tot gemeente. Voor een groot tuinhuis heb je in principe zelfs een architect nodig. Meestal volstaat voor een tuinhuis tot 21 m2 een beperkt bouwaanvraagdossier: een aanvraagdossier dat je zelf mag samenstellen en waar de medewerking van een architect niet voor verplicht is.

Stijl van het tuinhuis.

De stijl van het tuinhuis kan je laten aansluiten bij de stijl van de woning of de stijl van de tuin. Je kan hierin heel ver gaan: van een eenvoudig berghok tot ware buitenkamers die dikwijls pareltjes van vakmanschap zijn.

Contacteer ons voor meer informatie! via e-mail op info@atuin.be of bel ons op 09 334 50 60 (7/7 van 10-21.00u.) Met het professioneel tuinontwerp, beplantingsplan en het advies van ATuin kan u zelf uw tuin aanleggen en zo een boel geld besparen!

Log in of Registreer om te reageren of zelf een tuinvraag te stellen.

Heeft dit artikel u geholpen?