Online planten kopen?

Artikel geplaatst door Jan De Tuinman in:

De tuin begin mei

 

In het late voorjaar is het weer meestal zacht en straalt het zonnetje. De lentebloesems bloeien vrolijk naast vroege zomerbloeiers en de bomen staan weer in blad. De tuin staat er nu op zijn best bij, vol voorjaarsbloeiende planten. De kans op nachtvorst is bijna geweken, maar toch blijf je best op je hoede tot na de ijsheiligen. Ook de tuinmeubelen verschijnen na een grondige poetsbeurt terug op het terras en op zonnige dagen kunnen we het barbecuestel terug buiten halen.

Planten water geven in de voorzomer.

Planten die reeds goed ingeworteld zijn in de volle grond vragen in de meimaand geen extra water. Helemaal anders is het gesteld met planten die het afgelopen na- en voorjaar geplant zijn. Deze planten hebben in de voorzomer vaak een gebrek aan vocht. Hun wortels zijn nog niet doorgeworteld naar de dieperliggende grondlagen toe en komen bij de minste droogte in de problemen.

Als tuinliefhebber is het aangeraden om dagelijks de jonge aanplant te controleren. Kijk in het bijzonder uit naar hangende bladeren, bladeren die wat beginnen opkrullen zijn tekenen aan de wand dat de planten dorst hebben. Direct ingrijpen is de boodschap.

Dergelijke details herkennen vergt wat oefening en een ietwat getraind oog. Hou dan ook de grond rond pas aangeplante planten goed in het oog: deze moet vochtig zijn en blijven. Laat je niet vangen aan een klein buitje of door wat water met de tuinslang te verstuiven! Het is het goed mogelijk dat enkel het bovenste laagje wat nat gemaakt is en de planten hebben daar weinig tot niets aan. Enkel vocht dat beschikbaar is aan de wortels, kunnen ze opnemen.

Relevante artikels:

Klimplanten aanbinden

Sterk groeiende klimplanten die niet zelfhechtend zijn moeten na een sterke groeischeut in het voojaar aangebonden worden om te vermijden dat ze in andere planten gaan groeien en verwilderen. Soorten als Clematis, klimroos, winterjasmijn (Jasminum nudiflorum), druivelaars (Vitis vinifera), kamperfoelie (Lonicera), … vragen een plantensteun en moeten op geregelde tijdstippen aangebonden worden.

Klik hier voor het volledige artikel: Hoe klimplanten aanbinden

Hoe een gazon zaaien

In mei groeit het gras volop: het weer is warm genoeg, de bodem is voldoende vochtig, de dagen zijn al een flink stuk langer, een veel uren zonneschijn afgewisseld met regen, de nachten zijn warm genoeg, …: ideaal dus om een nieuw gazon aan te leggen of een oud gazon opnieuw te zaaien.

Hoe ga je te werk? Klik hier voor het volledige artikel: Hoe een gazon zaaien

Hoe omgaan met vorst

Op 11,12,13 en 14 mei passeren we de ijsheiligen: Mamertus, Pancratius, Servatius en Bonifatius. Deze heiligen zijn voor de tuinier van belang omdat volgens het oude volksgeloof tot dan nachtvorst kan voorkomen. Het spreekt voor zich dat nachtvorst op vorstgevoelige planten die volop in groei komen nefast is voor veel planten.

Klik hier voor het volledige artikel: Planten beschermen tegen nachtvorst.

Log in of Registreer om te reageren of zelf een tuinvraag te stellen.

Heeft dit artikel u geholpen?