Online planten kopen?

Vraag geplaatst in:

Clematis, groei stilgevallen

Ik heb enkele weken geleden een clematis geplant (ik heb het naamkaartje niet bijgehouden en ken de variëteit niet meer). Van zodra de plant in de grond stond is hij iedere dag beginnen groeien. De scheuten heb ik los opgebonden tegen de muur. Maar plots is de groei stilgevallen en gebeurt er niets meer. Het blad lijkt mij ook niet echt fris (hard en ‘vochtribbeltjes’). Er zijn wel hier en daar, waar het blad ontspringt, lichtgroene scheutjes(?) te zien. De plant staat vanaf de middag tot de late namiddag in volle zon.

Geplaatst door Tuinboek Gebruiker
ATuin

Hallo Bart,

 

Op zich is zo'n groeistilstand enkele weken na het aanplanten van een clematis niet uitzonderlijk; de eerste weken na aanplant kan de plant nog verder met de voedingsstoffen uit de kluit die in de container zat. Na enkele weken zijn die reserves op en moet de plant voedingsstoffen uit de volle grond halen. Dat kan enkel als ze nieuwe wortels aanmaakt in de volle grond. Clematis is daar niet zo snel mee, dus nu is eigenlijk een moeilijke periode voor die plant.

Het weer zit echter mee (vochtig), dus dat komt wel op zijn plooi.

De 'scheutjes' zijn vermoedelijk nieuwe hechtblaadjes waarmee de plant zich zoekt vast te maken aan een plantensteun. Zie er wel op toe dat:

-de plant een goede plantensteun heeft. Een muur is niet voldoende; clematis moet zich met de bladsteeltjes rond een steun of een andere plant kunnen winden.

-de voet van de plant beschermd is tegen de zon; clematis verdraagt geen zon aan de voet; zet er een vaste plant of lage heester voor, bijv. buxus, lavendel, ..., die schaduw biedt aan de voet van de plant.

Succes!

Geplaatst door Jan

Log in of Registreer om te reageren of zelf een tuinvraag te stellen.

Heeft deze vraag u geholpen?